JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo kommune tiltalt for to dødsfall

SKARP TONE I RETTEN: Oslo kommunen er tiltalt for å ikke ha gitt tilstrekkelig helsehjelp så to kvinner døde. Første dag i retten var det en skarp tone mellom aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby (i midten) og kommunens forsvarer, advokat Tomasz Edsberg.

SKARP TONE I RETTEN: Oslo kommunen er tiltalt for å ikke ha gitt tilstrekkelig helsehjelp så to kvinner døde. Første dag i retten var det en skarp tone mellom aktor Pål-Fredrik Hjort Kraby (i midten) og kommunens forsvarer, advokat Tomasz Edsberg.

Sidsel Hjelme

En vintermorgen for fem år siden ble 83 år gamle Jorunn Bukkøy funnet død på fortauet utenfor leiligheten sin. Hadde Oslo kommune gitt henne god nok hjelp? Dette skal tingretten nå ta stilling til.

2015031212000020150312145640

I mars 2010 ble 83 år gamle Jorunn Marie Bukkøy funnet ihjelfrosset utenfor boligen sin på Kampen i Oslo. En måned senere ble Gunhild Bringaker, 92, funnet død i leiligheten sin noen kvartaler unna etter å ha ligget død i omtrent to uker.

Dette er det dystre bakteppet for rettssaken som startet i Oslo tingrett denne uken. Begge de avdøde kvinnene fikk hjelp fra Oslo kommune, som etter en gransking fra Statens helsetilsyn ble ilagt en bot på 500.000 kroner for å ikke ha gitt tilstrekkelig helsehjelp. Kommunen nektet å vedta boten, og saken gikk dermed videre til retten.

Sterke bilder

Bildene som ble vist under rettssakens første dag var rystende. Bukkøy som var dement og og ikke kunne gå uten rullator, hadde kommet seg ned fire etasjer uten heis, gått ut på gaten og ble altså funnet ihjelfrosset, opprispet og blodig, bare kledd i en tynn pysjamasoverdel og strømpebukse.

Gudrun Bringaker ble funnet i en haug med søppel i sin egen leilighet etter at naboer som ikke hadde sett henne på to uker slo alarm.

- Jeg har rykket ut til mange mistenkelige dødfall, og av over hundre saker er dette det verste jeg har sett, sa politibetjent Bernt Toverud som var innkalt som vitne i saken.

Nekter for å ha gjort noe straffbart

Første dag i retten ble i hovedsak brukt på Bukkøys sak. Aktor, Pål-Fredrik Hjort Kraby, gjennomgikk journaler og sykehistorie med tydelige meldinger både fra ansatte og fra nær familie om at Jorunn Bukkøy trengte mer hjelp.

Kommunens forsvarer, Tomasz Edsberg, uttrykte forståelse for at omstendighetene rundt dødsfallene er en belastning for de pårørende, men mener at det ikke er grunnlag for å straffe kommunen.

Ansatte skal vitne

Retten har satt av sju dager til saken, og det er innkalt 29 vitner. Mange av disse er ansatte i Oslo kommune, og flere av dem er omsorgsarbeidere og hjelpepleiere som jobbet hjemme hos Bukkøy og Bringaker.

Saken mot Oslo kommune er av stor prisnipiell interesse fordi det ikke finnes rettspraksis fra tilsvarende forhold. Blir kommunen dømt, kan saken kan få stor betydning for flere norske kommuner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy