– Palestinerne lider

– Den palestinske økonomien ligger i ruiner, og regjeringen må innføre strenge og upopulære tiltak. Sånt blir det reaksjoner av, for palestinerne lider. De synes de har fått nok, sa LOs nestleder, Gerd Kristiansen, på solidaritetskonferansen for Palestina i formiddag.

2012092714025420131216201900

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det er lett å føle seg maktesløs over situasjonen i de palestinske områdene. På Vestbredden er arbeidsledigheten på godt over 30 prosent, og restriksjonene blir strengere og strengere. Palestinerne er mer eller mindre innesperret i sitt eget land, sa Kristiansen.

– Les mer: Les hele Gerd Kristiansens appell

Lot palestinsk aktivist bli hjemme

Dette ble understreket da forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet åpnet konferansen med å fortelle at en av hovedinnlederne ikke var på plass i Oslo kongresssenter.

– Jamal Juma kommer dessverre ikke. Hans situasjon er blitt såpass vanskelig – med trakassering og trusler - at vi ikke tok sjansen på å ta ham til Norge. Vi er usikre på om han hadde fått lov å reise hjem igjen, sa Felix.

I stedet holdt den palestinske aktivisten sin innledning på storskjerm via en skype-telefon.

Trenger økonomisk vekst

Gerd Kristiansen var opptatt av at det palestinske næringslivet må få anledning til å utvikle seg på en måte som kommer hele befolkningen til gode.

– Å bygge opp en demokratisk stat er ikke mulig uten økonomisk vekst. Dette er ansvaret til både og israelske myndigheter, og ikke minst giverlandene, sa hun.

Hun kritiserte Israelsk politikk som har bidratt til at bosettingen på okkupert området er fordoblet i løpet av de 19 siste årene, og hun mente okkupasjonspolitikken har vært en ulikke for både palestinere og den jevne israeler.

– Palestinerne blir undertrykt, mens Israel bruker store økonomiske ressurser på å opprettholde okkupasjonen, penger myndighetene i stedet kunne ha brukt på å utvikle sitt eget land innenfor sine egne grenser, sa Gerd Kristiansen.

Norsk næringsliv involvert

Hun avla også norsk næringsliv en visitt:

– Rapporten «Farlige forbindelser» som Norsk Folkehjelp og Fagforbundet laget, viser at norske bedrifter og finansinstitusjoner ikke har så rent mel i posen som vi liker å tro, men er involvert i israelsk produksjon på okkupert område, sa Kristiansen.

Hun var glad for at Fagforbundets landsmøte denne uka ikke vedtok en fullstendig boikott av Israel. LO har kontakt med både den israelske og den palestinske fagbevegelsen, og Kristiansen mente det er fornuftig å opprettholde denne kontakten.

– Det er ikke koseprat vi driver med når vi snakker med israelske fagforeningsledere, det er palestinerenes situasjon vi tar opp, og det gjør vi hver gang, understreket LO-nestlederen.

Artisten Tove Bøygard åpnet konferansen, og sang blant annet om ekteparet Mohammed og Fawzieh Al-Kurd som Fagbladet skrev om i 2009.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy