JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Palestinerne lider

– Den palestinske økonomien ligger i ruiner, og regjeringen må innføre strenge og upopulære tiltak. Sånt blir det reaksjoner av, for palestinerne lider. De synes de har fått nok, sa LOs nestleder, Gerd Kristiansen, på solidaritetskonferansen for Palestina i formiddag.

2012092714025420131216201900

per.flakstad@fagforbundet.no

– Det er lett å føle seg maktesløs over situasjonen i de palestinske områdene. På Vestbredden er arbeidsledigheten på godt over 30 prosent, og restriksjonene blir strengere og strengere. Palestinerne er mer eller mindre innesperret i sitt eget land, sa Kristiansen.

– Les mer: Les hele Gerd Kristiansens appell

Lot palestinsk aktivist bli hjemme

Dette ble understreket da forbundsleder Hans O. Felix i EL & IT Forbundet åpnet konferansen med å fortelle at en av hovedinnlederne ikke var på plass i Oslo kongresssenter.

– Jamal Juma kommer dessverre ikke. Hans situasjon er blitt såpass vanskelig – med trakassering og trusler - at vi ikke tok sjansen på å ta ham til Norge. Vi er usikre på om han hadde fått lov å reise hjem igjen, sa Felix.

I stedet holdt den palestinske aktivisten sin innledning på storskjerm via en skype-telefon.

Trenger økonomisk vekst

Gerd Kristiansen var opptatt av at det palestinske næringslivet må få anledning til å utvikle seg på en måte som kommer hele befolkningen til gode.

– Å bygge opp en demokratisk stat er ikke mulig uten økonomisk vekst. Dette er ansvaret til både og israelske myndigheter, og ikke minst giverlandene, sa hun.

Hun kritiserte Israelsk politikk som har bidratt til at bosettingen på okkupert området er fordoblet i løpet av de 19 siste årene, og hun mente okkupasjonspolitikken har vært en ulikke for både palestinere og den jevne israeler.

– Palestinerne blir undertrykt, mens Israel bruker store økonomiske ressurser på å opprettholde okkupasjonen, penger myndighetene i stedet kunne ha brukt på å utvikle sitt eget land innenfor sine egne grenser, sa Gerd Kristiansen.

Norsk næringsliv involvert

Hun avla også norsk næringsliv en visitt:

– Rapporten «Farlige forbindelser» som Norsk Folkehjelp og Fagforbundet laget, viser at norske bedrifter og finansinstitusjoner ikke har så rent mel i posen som vi liker å tro, men er involvert i israelsk produksjon på okkupert område, sa Kristiansen.

Hun var glad for at Fagforbundets landsmøte denne uka ikke vedtok en fullstendig boikott av Israel. LO har kontakt med både den israelske og den palestinske fagbevegelsen, og Kristiansen mente det er fornuftig å opprettholde denne kontakten.

– Det er ikke koseprat vi driver med når vi snakker med israelske fagforeningsledere, det er palestinerenes situasjon vi tar opp, og det gjør vi hver gang, understreket LO-nestlederen.

Artisten Tove Bøygard åpnet konferansen, og sang blant annet om ekteparet Mohammed og Fawzieh Al-Kurd som Fagbladet skrev om i 2009.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy