JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Langt til skole for barnepleiere

Barnepleierne er redd for å bli radert bort fra fødeav­delingen ved sjukehuset i Molde. For cirka fem år siden var de 20. Nå er det bare 11 barnepleiere igjen på avdelingen.

2011092912184120131214165507

karin.svendsen@fagforbundet.no

– De som går av med pensjon, blir ikke nødvendigvis erstattet av nye barnepleiere, forteller Anne Kristin T. Eidem, plass- og avdelingstillitsvalgt ved Molde og Kristiansund avdeling føde.

Problemet er ifølge Eidem først og fremst at det ikke blir utdannet nye barnepleiere. Det fins ikke noe videreutdanningstilbud i nærheten.

– En barnepleierstilling er gjort om til jordmorstilling, og totalt er vi færre på jobb. Men de som har hatt praksis og som har tatt utdanning ved avdelingen, har fått jobb etterpå, presiserer hun.

Færre fødsler

Antall fødsler ved sjukehuset i Molde har også gått ned. 553 moldensere kom til verden på sykehuset i fjor.

– Arbeidsgiver mener derfor at antall barnepleiere og jordmødre kan reduseres, sier Anne Kristin Eidem. De er nå en eller to på vakt sammen med jordmødrene. Eidem mener de til enhver tid bør være minst to barnepleiere på vakt.

– Vi er en akuttavdeling med føde og barsel. Vaktene varierer veldig, og vi har et stort ansvar.

Bindingstid

Barnepleierne i Molde etterlyser et større engasjement for kompetanseheving, kompetanse­kartlegging og lønnsheving for sin yrkesgruppe.

– Vi håper Fagforbundet kan gå i bresjen for oss som yrkesgruppe, sier Anne Kristin T. Eidem.

Knut Ivar Egset, hovedtillitsvalgt ved Helse Møre og Romsdal, støtter utspillet.

– Barnepleierne spiller en viktig rolle på fødeavdelingen, mener han. Egset syns derfor at helsefagarbeidere som ønsker videreutdanning, skal få den nødvendige støtten til det.

– Sykepleiere kan ta videreutdanning som jordmødre med støtte fra arbeidsgiver mot at de binder seg til sjukehuset i en periode. Jeg tror det kan være veien å gå også for helsefagarbeidere som vil bli barnepleiere, sier Egset.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy