– De med lav eller ingen utdanning blir de største taperne
OVERRASKET OVER KRF: Mette Nord er overrasket over at et familieparti som KrF vil være med på å øke søndagsjobbinga.
Martin Guttormsen Slørdal
Regjeringen er enig med samarbeidspartiene om generell adgang til midlertidige ansettelser og mer søndagsjobbing. – De med lav utdanning blir de største taperne, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.
– Helt utrolig, men jeg er ikke overrasket at de gjennomfører det de har sagt, er Mette Nords første kommentar, rett etter at pressekonferansen i vandrehallen på Stortinget startet.
Der la regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene Venstre og KrF fram et forslag til endring av arbeidsmiljøloven som alle de fire partiene er enige om.
Flere midlertidige
Dermed har de flertall i Stortinget for å åpne for blant annet generell adgang til midlertidige ansettelser og at det skal være mulig å avtale søndagsjobbing tre helger på rad. Regjeringen hevder at mer midlertidighet vil gi de som står utenfor en mulighet.
– Det er de med lav eller ingen utdanning som vil tape på disse endringene, mener Mette Nord.
Hun er overrasket over at begge støttepartiene ble enige med regjeringen om endringene i arbeidsmiljøloven.
– Jeg er overrasket over KrF, som et familieparti, støtter mer søndagsjobbing, sier Fagforbundets leder.
Fjerner verktøy mot sosial dumping
Partiene er også enige om å fjerne den kollektive søksmålsretten for fagforeninger. Den gir fagforeninger rett til å reise sak mot arbeidsgivere ved mistanke om ulovlig innleid arbeidskraft.
– At en regjering som sier de vil bekjempe svart arbeid, fjerner et av de viktigste verktøyene vi har, er utrolig, sier Mette Nord.
Skuffelse i LO
– Jeg er svært svært skuffet, sa nestleder i LO, Hans Kristian Gabrielsen, i en kommentar til FriFagbevegelse da avtalen ble lansert.
– Dette er et løftebrudd fra Kristelig Folkeparti og Høyre. Før valget lovte de skriftlig at de ikke skulle gjøre noen med midlertidige ansettelser. Det de gjør nå er eksperiment med norske arbeidsplasser og et håndslag til det seriøse arbeidslivet, sier han.
Mette Nord mener fagbevegelsen nå må mobilisere fram mot neste valg.
– Nå må vi synliggjøre hvilke partiene som vil ha et helt annet arbeidsliv enn vi jobber for, fastslår hun.
– Ruster norsk næringsliv for framtida
De fire partiene er imidlertid fornøyde:
– Vi har blitt enige om en ny arbeidsmiljølov som vil ruste norsk næringsliv for framtida. Vi har også senka terskelen for å kunne ta del i næringslivet, sa Høyres Arve Kambe på pressekonferansen ifølge NRK.
Samarbeidspartiene er enige med regjeringen om følgende forslag
• Fast arbeid skal være hovedregelen i arbeidslivet og det blir generell adgang til midlertidige ansettelser.
• 70-årsgrensen for oppsigelsesvern i arbeidsmiljøloven endres til en 72-årsgrense.
• Ingen bedrifter kan ha lavere bedriftsinterne aldersgrenser enn 70 år, dersom det ikke er begrunnet i helse eller sikkerhetsrisiko på arbeidsplassen
• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid det det er lokal avtale med tillitsvalgt i virksomhet bundet av tariffavtale til 12.5 timer per dagt.
• Gjennomsnittsberegning av alminnelig arbeidstid gjennom samtykke fra Arbeidstilsynet til 13 timer.
• Forslagene om økt ukentlig og månedlig overtid slik regjeringen har foreslått, ved lokal avtale med tillitsvalgt i tariffbundet virksomhet (fra 15 til 20 ukentlig og fra 40-50 t månedlig) og gjennom tillatelse fra Arbeidstilsynet.
• Fjerne kollektiv søksmålsrett.
• Økt straff for brudd på arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven.
• Det innføres lovfestet aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere
Kilde: Høyre