LO: – Svært, svært skuffet
Samarbeidspartiene på Stortinget viderefører Erikssons forslag om midlertidige ansettelser

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Fire fornøyde menn fra regjeringspartiene og mellompartiene la torsdag fram forslag til endringene i arbeidsmiljøloven.Forslagene ble presentert på en pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget.
I forhold til regjeringens opprinnelige forslag er det beskjedne endringer. Det forslaget som har samlet fagbevegelsen i protest, forslaget om å utvide adgangen til midlertidige ansettelser, kommer ikke til å bli endret.
Fire blir til treårsregelen
Der det blir endringer i forhold til regjeringens forslag er at «fireårsregelen» kommer til å bli en «treårsregel». Det vil si at det holder å være midlertidig ansatt i minimum tre år for å kunne kreve fast jobb.
SAMLESIDE: STRIDEN OM ARBEIDSMILJØLOVEN
Det blir også tatt initiativ for å endre tjenestemannsloven slik at det blir vanskeligere å ansette midlertidig i Staten.
I avtalen mellom de fire partiene blir det sagt at ordningen med midlertidig ansettelser skal evalueres i samarbeid med partene i arbeidslivet.
Evalueres
– Når og hvordan skal en slik ordning evalueres?
– Vi har ikke fastsatt noen tid, men det skal være når det er vitenskapelig grunnlag for det, svarte saksordfører Arve Kambe fra Høyre.
Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti sa at det var antydet at dette ville skje om tre år.
Ropstad var spesielt opptatt av å ha fått gjennomslag for partiets ønske om å endre reglene for søndagsarbeid. Når loven trer i kraft, vil en arbeidstaker bli pålagt å ha fri hver fjerde søndag.
– Samarbeidspartiene styrker det organiserte arbeidslivet gjennom en moderne arbeidsmiljølov, som gir mer fleksibilitet og økt selvbestemmelse, sa leder i arbeids- og sosialkomiteen Arve Kambe da avtalen mellom de fire partiene ble presentert.
LO er skuffet
– Jeg er svært svært skuffet, sa nestleder i LO, Hans Kristian Gabrielsen, i en kommentar da avtalen ble lansert.
– Dette er et løftebrudd fra Kristelig Folkeparti og Høyre. Før valget lovte de skriftlig at de ikke skulle gjøre noen med midlertidige ansettelser. Det de gjør nå er eksperiment med norske arbeidsplasser og et håndslag til det seriøse arbeidslivet, sier han.
Han påpeker at nå sidestiller stortingsflertallet fast og midlertidig ansettelser.
Gabrielsen fnyser av at dette kommer til å være en vitenskapelig evaluering av ordningen.
– De har jo sett bort fra all vitenskap til nå.
Ikke store endringer
– Dette er ikke store endringene, sier Anette Trettebergstuen fra Arbeiderpartiet.
Hun viser til at Venstre og Kristelig Folkeparti er med på å overkjøre arbeidstakersida uten at det blir store endringer.
– Kristelig Folkeparti får ikke mye igjen for samarbeidet, sier hun.
Kirsti Bergstø fra SV sitter også i arbeids- og sosialkomitéen.
– Hovedtrekkene består. Det som er positivt er innstrammingen på søndagsarbeid og «treårsregelen». Men fremdeles holder på endringene som gjelder midlertidig ansettelser, sier Bergstø.
Hun legger stor vekt på hvordan midlertidige kontrakter vil skyve gravide kvinner ut av arbeidslivet. –– Det er ingen som vil forny en midlertidig kontrakt med en kvinne med en mage som vokser, sier Bergstø. LO la nylig fram en rapport som viser at 55 prosent av alle kvinner har opplevd diskriminering i arbeidslivet i forbindelse med graviditet. Denne diskrimineringen mener Bergstø vil øke med de nye reglene for midlertidige ansettelser.