JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldre får tannsjekk

Regjeringen setter nå av 40 millioner kroner til sjekk av tenner for alle over 75 år.

2012100112253820131216202042

kjell.werner@anb.no

– Fra sommeren neste år får alle eldre over 75 år en stønad for å gå til tannlegen for å få sjekket tennene annethvert år, sier helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi tar et tannhelseløft for eldre. Jeg synes det er hyggelig å kunne komme med denne nyheten på FNs internasjonale eldredag 1. oktober. Nå tar vi altså et tannhelseløft for eldre, sier helseministeren.

Gratis tannhelse for eldre

Ministeren forteller at regjeringen setter at 40 millioner kroner til dette formålet på neste års statsbudsjett. Helårsvirkningen året etter blir da 80 millioner.

– Vi tar nå et første steg på komme i gang med løftene som er gitt i Soria Moria, sier han og peker på at Arbeiderpartiet er veldig opptatt av denne saken.

I regjeringsplattformen fra Soria Moria høsten 2009 lover de rødgrønne partiene å innføre gratis tannhelsekontroll for eldre over 75 år. Nå innfris dette punktet langt på vei med en stønad på 800 kroner.

Tannproblemer

– Denne stønaden skal gå til tannhelseundersøkelse, eventuell diagnose og forslag til behandling og veiledning, forklarer Støre.

– Det er vårt håp at mange eldre kan gå regelmessig til tannhelsekontroll. Vi vet at mange eldre får tannproblemer på grunn av aldringsprosessen og som bivirkning av legemidler, sier han.

Egenandel

– Regjeringens opplegg kan sikre trygghet og faglig hjelp. Om kort tid vil det bli åpnet en elektronisk prisportal. Denne portalen vil jo hjelpe alle, men i denne sammenheng vil de eldre finne ut hvor de kan få tannsjekk gratis dersom de 800 kronene er tilstrekkelig. Dersom sjekken er dyrere må man ut med en viss egenandel, sier Støre.

I Soria Moria II har regjeringen satt som mål at det offentlige gradvis skal ta et større ansvar for tannhelsefeltet. Det loves også å utrede ulike modeller «med sikte på å etablere et tak på hvor mye den enkelte selv skal dekke av utgifter til nødvendig tannbehandling».

– Hvor langt har regjeringen kommet med å etablere et slikt tak?

– Det viktigste er å komme i gang. Jeg har ikke noe å si om et slikt tak nå, sier Jonas Gahr Støre. (ANB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy