JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klart for mellomoppgjør

I 2013 var Gerd Kristiansen (til venstre) tilskuer ved overlevering av krav i NHOs bygg. I år er det hun som skal føre ordet. Daværende LO-leder Roar Flåthen og NHOs sjef Kristin Skogen Lund snakker sammen, mens Kristiansen og NHO-direktør Svein Oppegaard fulgte med.

I 2013 var Gerd Kristiansen (til venstre) tilskuer ved overlevering av krav i NHOs bygg. I år er det hun som skal føre ordet. Daværende LO-leder Roar Flåthen og NHOs sjef Kristin Skogen Lund snakker sammen, mens Kristiansen og NHO-direktør Svein Oppegaard fulgte med.

Torgny Hasås

Mandag starter forhandlingene i mellomoppgjøret. Resultatet kan komme raskt, kanskje i løpet av ti dager.

2015031612000020230821171436

torgny@lomedia.no

Mandag møtes LO og NHO til det første forhandlingsmøtet i forbindelse med årets mellomoppgjør. Alle de 130 tariffavtalene mellom LO og NHO blir regulert gjennom disse forhandlingene.

Det vanskeligste spørsmålet i forhandlingene kommer til å bli lavlønn-spørsmålet.

Lavlønn

I LOs vedtak fra representantskapet 17. februar heter det: «Tiltak for lavlønte og likelønnsutvikling er det som i videreføringen av hovedoppgjørets føringer bør gis prioritet.»

LES OGSÅ: NHO-sjefen på inntekstoppen

I NHOs tilsvarende vedtak heter det: «Lønnsdifferensiering etter den enkelte bedrifts økonomiske situasjon skal ivaretas gjennom lokale forhandlinger. Det skal derfor ikke gis særskilt lavlønnstillegg i det sentrale oppgjøret.»

Men det er ingen av de to organisasjonene som tror at de ikke kommer til enighet. Det er en ganske lik felles virkelighetsforståelse i de to organisasjonene. Og siden årets oppgjør bare er et mellomoppgjør, er det bare kroner og øre det skal forhandles om. Endringer i teksten må vente til hovedoppgjøret neste år.

Her er vedtaket fra LOs representantskap

Løsning 26. mars

Forhandlingene starter mandag klokka 13.00 i NHOs lokaler på Majorstua i Oslo. 25. og 26. mars er satt av til forhandlinger med hele delegasjonen til stede, og det er ventet at en kommer til enighet i løpet av de dagene. Hvis en ikke blir enige blir det mekling hos Riksmekleren rett over påske.

Blir en heller ikke enige der, blir det streik. Det er lite trolig at det blir streik ved årets oppgjør.

Her finner du NHOs forhandlingsposisjon

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy