JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye veiledere på startstreken

Startskuddet har gått for et nytt studium i veiledning og coaching i regi av Fagakademiet. 22 forventningsfulle deltakere er med.

2011101314431320131214170200

monica.schanche@fagforbundet.no

De fleste kursdeltakerne arbeider i førstelinjen på Nav-kontor, på servicekontor eller i annen kommunal tjeneste der de veileder innbyggerne.

– Dette er et nyttig studium for alle som jobber med mennesker. Folk fra forskjellige yrker kan møtes og reflektere over hvordan de kan kommunisere med andre, sier Bente Storfjell, som har utviklet kurset sammen med Anne-Lise Varfjell. De to har erfaring og utdanning i pedagogikk og veiledning, og er forelesere på kurset.

Bli selvhjulpen

– Tillitsvalgte har god nytte av å skolere seg og lytte. Ikke gi råd med en gang, men gi den andre kompetanse gjennom å finne egne svar.

– Hvis du opptrer som oraklet i Delfi, gjør du den andre avhengig. I stedet kan vi hjelpe folk å finne fram til den informasjonen som fins. Det er å gjøre folk selvhjulpne, sier Anne-Lise Varfjell.

Fire samlinger

Studiet er et samarbeid mellom Fagakademiet og Fagforbundets seksjon kontor og administrasjon, og gir 15 studiepoeng til dem som velger å ta eksamen. Faglig ansvarlig er Høgskolen i Vestfold.

Studiet består av forelesninger, praktiske øvelser, gruppearbeid og refleksjon rundt egne erfaringer. Opptakskrav er generell studiekompetanse og minst fem års yrkespraksis. Realkompetanse kan også vurderes for søkere over 25 år.

– Dette er et prosesskurs med fire samlinger, som avsluttes i februar. Det de lærer her, kan deltakerne forhåpentligvis bruke direkte i jobben sin underveis, sier Bente Storfjell.

Lokale varianter

Anne-Lise Varfjell og Bente Storfjell jobber i Fagakademiet i region nord, men holder kurs over hele landet.

Nylig foreleste de i veiledningsmetodikk i regi av Fagforbundet Finmark.

I samarbeid med Bergen kommune har de utviklet en variant kalt «Veiledning og vurdering» for ansatte som veileder lærlinger. Bergen kommune har lærlinger i 18 forskjellige fag, og ingen får ta imot lærlinger uten at de har gjennomgått dette kurset.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy