JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rene tenner er livsviktig

Dagens eldre har brukt mye tid og penger for å ta vare på tennene. Når de flytter inn på sykehjem, overtar pleierne ansvaret. På Rypefjord er daglig renhold blitt en selvfølge.

2011101619595120131214170230

karin.svendsen@fagforbundet.no

Klara Marie Johansen gaper høyt og demonstrerer hvordan hun ved hjelp av vanlig tannbørste og mellomromsbørste holder tennene rene og hele.

– Jeg pusser tennene hver dag, forteller Johansen. Da hun bodde hjemme, brukte hun tanntråd og tannpirkere. Etter at hun flyttet inn på Rypefjord alderspensjonat og bokollektiv i Hammerfest, har hun, etter råd fra tannpleier og tannkontakten på avdelingen, gått over til mellomromsbørste.

I en alder av 83 år høster Klara Marie Johansen nå gevinsten av daglig renhold og jevnlige tannlegebesøk. Hun har fremdeles mange egne tenner, men har også investert i to delproteser.

Stort ansvar

For tjue år siden hadde de eldre protese både oppe og nede når de var modne for aldershjemmet. I dag har de fleste fremdeles mange av sine egne tenner i god behold. Den friske munnhulen har kostet tid, omtanke og kanskje flere hundre tusen kroner.

– Det er et stort ansvar for oss å fortsette det gode arbeidet beboerne har gjort før de flytter inn her, mener Merethe Karlsen. Hun var ferdig utdannet sykepleier i fjor. Hennes avsluttende bacheloroppgave handlet om hvordan ivareta eldres munnhelse på sykehjem. Nå har hun fast jobb her og er tannkontakt på en av de to sykehjemsavdelingene.

Den store forskjellen

Merethe Karlsen brenner for at de gamle skal få beholde de friske tennene og en frisk munnhule. I hennes øyne er god munnhygiene er forutsetning for god livskvalitet.

– Det er umulig å spise godt hvis du har tannverk.

Når nytelsen ved maten forsvinner og erstattes med redsel for smerter, går det ikke lang tid før den gamle svekkes på grunn av underernæring.

En annen ting er at betennelse i munnhulen kan føre til livstruende blodforgiftning.

For ikke å snakke om redusert livskvalitet. Hvis du noen gang har opplevd tannverk, glemmer du aldri lynet som plutselig slo ut fra tanna og rammet både kropp og sjel.

Betaler alt

Alle beboere på norske sykehjem får dekket utgiftene til reseptbelagte medisiner, lege og tannlegebehandling. Mange sykehjem kjøper også inn sjampo og hudkremer uten å belaste beboerne.

– Men spesialutstyr for å stelle tennene må beboerne vanligvis betale selv, sier Merethe Karlsen. Ved Rypefjord alderspensjonat og bokollektiv betrakter de munnhulen og tennene som en viktig del av kroppen. For dem er det derfor naturlig å dekke de nødvendige utgiftene, også til spesialutstyr, for å ta vare på tennene.

– Alt utstyr skal være på plass. God tannhygiene er ingen luksus, så beboerne får alt de trenger her, forteller Karlsen.

Intet slurv

Alle fast ansatte på Rypefjord har høy kompetanse på munn- og tannhygiene. Også vikarene får opplæring i tannstell før de tar vakter ved sykehjemmet.

Hver enkelt beboer har sitt tannkort som forteller om tannstatus, og hva han eller hun trenger av utstyr og assistanse for at tenner og munnhule skal få optimal pleie. Alle tannkortene oppbevares på vaktrommet sammen med ei mappe med generell informasjon om tannstell.

Prosjektet for å bedre tannhygienen blant beboerne på Rype­fjord begynte med en spørreundersøkelse i august for ett år siden. Merethe Karlsen laget og sendte ut et spørreskjema til 43 ansatte, og 25 svarte. Svarene viste blant annet at bare to av pleierne følte de var i stand til å utføre godt tannstell på beboerne. Alle ønsket undervisning i tannstell, og nesten alle mente tannkort ville gjøre det lettere å ivareta beboernes munnhygiene. Neste steg var to hele fagdager slik at alle ansatte fikk en hel dags undervisning av en tannpleier i Hammerfest kommune. Hele personalet fikk da et eierforhold til prosjektet. Det ble også skrevet kontrakt mellom tannpleier og sykehjem. Prosjektet skal evalueres i høst.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy