JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leder med tillit

Lederen ved Rypefjord betegner seg selv som spesialist på å delegere oppgaver og avgjørelser. På den annen side forventer hun at medarbeiderne holder seg faglig oppdatert.

2011101619593820131214170232

karin.svendsen@fagforbundet.no

Tannhelseprosjektet er bare ett av mange tiltak for å sikre god pleie og høy livskvalitet ved Rypefjord alderspensjonat og bokollektiv. Virksomhetsleder Marit Halvorsen er bevisst på ikke å drepe kreativiteten blant sine medarbeidere.

– Vi setter i gang mye som ikke lykkes. Det snakker vi ikke om, sier hun med latter i stemmen.

– Men vi verner om suksesshistoriene, smiler hun.

Flere veier til målet

Hyppig refleksjon og debriefing, for eksempel ved dødsfall på sykehjemmet, er en naturlig del av hverdagen. Det er også humor, gode dialoger og utallige aktiviteter. Det meste gjør de uten prosjektbeskrivelse og dokumentasjon.

– Vi kan ikke leve uten impulsivitet, mener Marit Halvorsen. Selv er hun av det spontane slaget, men er glad for at folk er forskjellige.

– Vi er et fantastisk arbeidslag. Noen er kreative, andre foretrekker rutiner. Vi utfyller hverandre, og det viktigste er at vi alle jobber mot samme mål; at alle som bor og arbeider her skal ha det bra.

Kunnskapstre

For Marit Halvorsen er det en selvfølge å stole på sine medarbeidere.

– Jeg forventer gode avgjørelser og overlater for eksempel til dem på avdelingen å avgjøre om vi trenger ekstra folk en dag, sier hun.

Tilliten til medarbeiderne hviler på vissheten om at de både er personlig egnet for jobben, og at alle føler seg forpliktet til å holde seg faglig oppdatert. De har hatt fagdager om tannhelse og terminalpleie. Ernæring er neste store tema.

På ett av kontorene henger et kunnskapstre. Her vokser hver måned fire nye blader i form av fagartikler.

– Ikke for lange, og ikke for tunge. Da får alle lest de samme artiklene, regner virkesomhetslederen med.

Rypefjord alderspensjonat og bo­kollektiv i Hammerfest har to avdelinger – et bokollektiv for personer med demens og en aldershjemavdeling (somatisk sykehjemsavdeling). 43 ansatte, inkludert daglig leder, er fordelt på 24 årsverk.

Sykefraværet ligger på mellom seks og sju prosent, med stor forskjell på de to avdelingene. Korttidsfraværet var i fjor 1,4 prosent på begge avdelingene. Mange av de ansatte er over 60 år, og flere er delvis, midlertidig uføre.

Langtidsfraværet er noe høyere, men virksomhetsleder Marit Halvorsen kan ikke se at det er mulig å gjøre så mye med.

– Det er vanskelig å skifte ei hofte uten sjukmelding, sier hun, og legger til at ansatte nesten ikke har sjukefravær etter operasjon og tre ukers opptrening.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy