JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tyske ordførere vil ha bedre vern

BEDRE VERN: Visepresident Petra Pau i Forbundsdagen har opplevd både sjikane og drapstrusler på grunn av sitt engasjement for flyktninger og asylsøkere.

BEDRE VERN: Visepresident Petra Pau i Forbundsdagen har opplevd både sjikane og drapstrusler på grunn av sitt engasjement for flyktninger og asylsøkere.

Deutscher Bundestag/Achim Melde

En tysk ordfører trekker seg på grunn av nynazistiske aksjoner. Nå vil politikere ha en egen lov som forbyr demonstrasjoner foran privatboligene deres.

2015041612000020150320143919

tips@fagforbundet.no

Ordføreren i den vesle byen Tröglitz, halvannen times bilkjøring sørvest for Berlin, trekker seg på grunn av nynazistiske aksjoner og demonstrasjoner foran privathuset hans. På et talkshow på den tyske rikskanalen ZDF fortalte ordfører Markus Nierth (46) at han av hensyn til familien trekker seg med umiddelbar virkning.

Nierth rettet samtidig klar kritikk mot sine politikerkolleger for manglende forståelse og støtte.

–Jeg er tvunget til å gå til dette skrittet fordi kommunekretsforvaltningen og kommunekretsråden mente at de ikke hadde muligheter til å forby et naziopptog foran mitt hus, erklærte Nierth.

Trussel mot familien

Ordføreren føler nazidemonstrasjonen foran huset sitt som en trussel mot seg selv, kone og familie. Men han avviser at han har latt seg presse av de høyreekstreme kreftene. Avgjørelsen skyldtes at kommunekretsforvaltningen ikke gjorde noe for å stoppe demonstrasjonene.

– De lot meg i stikken, sier Nierth til Mitteldeutsche Zeitung.

Foranledningen til nazidemonstrasjonene er et planlagt hjem for 40 asylsøkere. Det har ført til aksjoner og demonstrasjoner blant nynazister og rasister i denne delen av Tyskland.

Upolitisk ordfører

Tröglitz ligger i delstaten Sachsen-Anhalt som grenser til Sachsen, der de beryktede Pegida-demonstrasjonene har pågått i Dresden hver mandag det siste halvåret.

Markus Nierth har vært ordfører i Tröglitz i åtte år, og er valgt inn som upolitisk og uten partibok, men etter forslag fra det kristeligdemokratiske partiet CDU. Vervet som ordfører i den vesle byen med knapt 2700 innbyggere er en ulønnet stilling. Han er prest og har flere ganger manet til forsoning og til å ta godt i mot asylsøkerne.

Mange tilfeller

Episoden i Tröglitz er ikke enestående. Det meldes blant annet om tilsvarende i byen Gera i Thüringen. Det hetses på internett, det demonstreres foran politikeres privatboliger og det forekommer til og med drapstrusler.

Ordføreren i Magdeburg, Lutz Trümper, har livvakter på grunn av drapstrusler fra de høyreekstreme miljøene. I Berlin ble bilen til en venstresosialistisk politiker satt i brann. I Hamburg ble det klistret plakater på husveggen til en SPD-politiker med påskrifter som «folkeforræder». Tilsvarende skjer en rekke steder i Tyskland. Felles for alle angrepene er at politikerne er positive til innvandring.

Krever ny lov

Nå krever politikere at de i hvert fall skal ha ro og fred hjemme. Ordfører Trümper i Magdeburg krever en ny lov som skal forby demonstrasjoner og opptog foran privatboligene til ordførere og andre politikere. Trümper sier at dersom man ønsker å demonstrere mot en ordfører og den politikken han står for, så er rådhuset riktig adresse. Der kan folk demonstrere så mye de vil, mener SPD-politikeren.

Han får støtte av visepresident Petra Pau i den tyske Forbundsdagen.

Pau representerer venstrepartiet Die Linke og har selv blitt utsatt for demonstrasjoner og sjikane på hjemstedet i Berlin-Øst. På husveggen hennes har noen sprayet «avskum», og på facebooksiden til en høyreekstremistisk organisasjon står det at Pau helst burde vært skutt, men i det minste hengt i et av trærne i Tiergarten i Berlin.

Nå krever også hun bedre vern for politikere.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy