JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kjenn deg selv

Selvutvikling fører fram til personlig utvikling og vekst, og i beste fall selvinnsikt, som er viktig for ledere å ha, mener Fagforbundets Helga Bognø.

2011101713053020131214170301

monica.schanche@fagforbundet.no

– God ledelse er også et spørsmål om lederens selvinnsikt. En dimensjon som forteller noe om lederens evne og vilje til å se både egne og andres muligheter, og noen ganger begrensninger, sier Helga Bognø, veileder og coach, og leder av faggruppe personal i Fagforbundet.

Selv praktiserer hun det hun kaller en coachende lederstil: En veiledende og oppmuntrende stil, der kunsten er å lokke fram det beste som allerede fins hos de ansatte.

Bognø presiserer at selvutvikling ikke handler om å bli mer lykkelig, men om å bli mer hel.

– Det handler om å føle at du har makt i eget liv, og har evnen til å lede seg selv. Bli bevisst egne valg, handlinger og motiver, ta ansvar for de valgene du tar og være villig til å utfordre sitt eget selvbilde.

Hun råder ledere til å bruke alle sider av sin intelligens:

– Det er sammenheng mellom følelsesmessig modenhet (EQ) og IQ, som fører fram til vår sosiale IQ. Som gode ledere må vi nytte begge dimensjoner, i en sirkel som alltid er i bevegelse og skaper dynamikk i en ledergruppe, mellom leder og medarbeider og i personalgruppa.

Se hverandre

Helga Bognø har lang erfaring fra lederstillinger i både kommunal og privat virksomhet. Nylig er hun også blitt partner i Relasjonsledelse Norge.

– Vi sier gjerne at vi skaper vår identitet gjennom relasjoner til andre. Da må vi se hverandre i et totalperspektiv som et 24-timers menneske, hvor EQ, IQ og sosial intelligens henger sammen. Vi er ikke bare den vi ser, vår funksjon eller cv. Vi er så mye mer i et døgnperspektiv, noe som også påvirker oss i vår jobb.

Bognø framholder at vi er alle «historiebærere», både gjennom person og profesjon.

– Derfor er også selvutvikling så betydningsfullt, for bevisstgjøring av eget ståsted og for å kunne se oss selv og våre kolleger, sier Bognø.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy