Kjenn deg selv

Selvutvikling fører fram til personlig utvikling og vekst, og i beste fall selvinnsikt, som er viktig for ledere å ha, mener Fagforbundets Helga Bognø.

2011101713053020131214170301

monica.schanche@fagforbundet.no

– God ledelse er også et spørsmål om lederens selvinnsikt. En dimensjon som forteller noe om lederens evne og vilje til å se både egne og andres muligheter, og noen ganger begrensninger, sier Helga Bognø, veileder og coach, og leder av faggruppe personal i Fagforbundet.

Selv praktiserer hun det hun kaller en coachende lederstil: En veiledende og oppmuntrende stil, der kunsten er å lokke fram det beste som allerede fins hos de ansatte.

Bognø presiserer at selvutvikling ikke handler om å bli mer lykkelig, men om å bli mer hel.

– Det handler om å føle at du har makt i eget liv, og har evnen til å lede seg selv. Bli bevisst egne valg, handlinger og motiver, ta ansvar for de valgene du tar og være villig til å utfordre sitt eget selvbilde.

Hun råder ledere til å bruke alle sider av sin intelligens:

– Det er sammenheng mellom følelsesmessig modenhet (EQ) og IQ, som fører fram til vår sosiale IQ. Som gode ledere må vi nytte begge dimensjoner, i en sirkel som alltid er i bevegelse og skaper dynamikk i en ledergruppe, mellom leder og medarbeider og i personalgruppa.

Se hverandre

Helga Bognø har lang erfaring fra lederstillinger i både kommunal og privat virksomhet. Nylig er hun også blitt partner i Relasjonsledelse Norge.

– Vi sier gjerne at vi skaper vår identitet gjennom relasjoner til andre. Da må vi se hverandre i et totalperspektiv som et 24-timers menneske, hvor EQ, IQ og sosial intelligens henger sammen. Vi er ikke bare den vi ser, vår funksjon eller cv. Vi er så mye mer i et døgnperspektiv, noe som også påvirker oss i vår jobb.

Bognø framholder at vi er alle «historiebærere», både gjennom person og profesjon.

– Derfor er også selvutvikling så betydningsfullt, for bevisstgjøring av eget ståsted og for å kunne se oss selv og våre kolleger, sier Bognø.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy