JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Driv ut samvittighetsdemonen, kjemp for høye faglige krav

– Før ansvaret dit det hører hjemme – på det politiske nivået, sa professor Halvard Vike på samspillkonferansen denne uka.

2011102010180720131216172238

For denne uttalelsen høstet professoren i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo spontanapplaus fra 150 hjelpepleiere, sykepleiere og omsorgsarbeidere som denne uken var samlet på Gardermoen til den årlige samspillkonferansen.

Professoren var invitert til konferansen for å snakke om helsepersonellets rolle i forhold til politiske beslutninger og økonomiske rammer. Gjennom hele hans nesten to timer lange innledning nikket forsamlingen gjenkjennende og flere ganger brøt det ut spontanapplaus.

Ikke som bankansatte

Vike har lenge vært interessert i velferdsstaten og i hva som er forklaringen på at det han kaller «velferdsstateksperimentet» er så vellykket. Hvordan kan så kostbare tjenester bli gjort tilgjengelige for så mange? Han mener dette i stor grad skyldes lojale, pliktoppfyllende og dyktige ansatte i offentlig sektor, og da særlig helse- og omsorgsarbeidere.

– Helse- og omsorgssektoren er hovedpillaren som velferdsstaten hviler på. Det er den eneste organisasjonen i vårt moderne arbeidsliv som leverer mer verdi uten å få tilført flere ressurser.

I tillegg er tjenesten lett tilgjengelig, koster lite og den gis av folk med dedikasjon til kvalitet og brukerens behov.

Vike trakk fram de ansattes nære og personlige forhold til brukerne ved å sammenligne med bankvirksomhet: – Bankansatte river seg ikke i håret over folk som ikke kan få lån.

Må stille krav

Vike mener det er på høy tid at helse- og omsorgssektoren begynner å stille krav på lik linje med andre yrkesgrupper, som leger, politi og flygeledere. I tillegg må ansvaret for det som ikke fungerer plasseres hos politikerne. Men i sin forskning har han funnet at denne sektoren blir møtt med andre holdninger enn andre grupper.

– De som påpeker ressursmangel blir ofte mistenkeliggjort, eller ikke tatt på alvor. De får kanskje høre at hjelpepleiere og sykepleiere kan bli bedre og mer effektive. Prøv å si det til norske leger eller oljearbeidere!

Stor samfunnsmessig betydning

Vike er opptatt av å synliggjøre hva sektoren betyr både for samfunnet som helhet og helt ned til den enkelte.

– Helse- og omsorgstjenestene er avgjørende for økonomisk produktivitet og individuell selvrealisering. Også økonomer har blitt mer og mer opptatt av å forstå hvordan tillit og gode omsorgstjenester bidrar til verdiskaping.

Forskeren tror at løsningen ligger i sektoren selv. Det vil ikke komme noen snill politiker og ordne opp, forandringen må komme nedenfra.

– Sett foten ned. Skal dere være lydige tjenere og i tillegg ha dårlig samvittighet? Nei, driv ut samvittighetsdemonen og kjemp for høye faglige krav og tjenestens kvalitet.

Fagforbundet følger opp

– Det han snakker om er utrolig viktig, og særlig det som gjelder den skvisen mange ansatte kommer i. Vi må våge å si fra, men politikerne må også lytte. Det er ikke lett for våre medlemmer å aksjonere med «gå sakte»-aksjoner og lignende, fordi vi er så tett på menneskene som blir rammet, sa Raymon Turøy, nestleder i Seksjon helse og sosial, etter å ha hørt Vikes innlegg.

– Fagforbundet vil ha enda sterkere fokus på dette i tiden fremover, og vurderer å ha det som tema på den neste store helse- og sosialkonferansen vår, fastslår han.

Samhandlingsreformen

Blant innlederne var også fylkeslege i Vestfold, Svein Lie, som redegjorde for bakgrunnen for Samhandlingsreformen og for reformens mest sentrale punkter.

Hjelpepleier Elin Hildonen fra Vadsø er spent på hva som vil skje når samhandlingsreformen blir innført fra nyttår.

– Reformen vil få konsekvenser for oss som jobber med helse og omsorg i kommunene. Har vi den kompetansen som trengs, og vil kommunen har råd til å oppfylle kravene?

Reformen vil overføre flere helseoppgaver til kommunene, men ifølge Lie vil de ikke bli tilført noe særlig mer penger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy