Sissel M. Rasmussen
Fredag 20.3.2015, på dag 8 av rettssaken hvor Oslo kommune var tiltalt for brudd på helsepersonelloven i tilknytning til tjenestetilbudet til to eldre kvinner i bydel Gamle Oslo, la påtalemyndigheten ned påstand om at kommunen må frifinnes.
Etter 7 dager med bevisførsel i retten, erkjente aktor at bevisene tilsa at de to kvinnene hadde fått god oppfølging av kommunens hjemmetjenester. Rettens leder ga klart uttrykk for at aktors konklusjon ikke kom som noen overraskelse for rettens medlemmer, ut fra bevisene i saken. På denne bakgrunn er det med stor undring kommunen registrerer at Jan Fredrik Andresen, direktør i Statens helsetilsyn, i en kommentar publisert samme dag, fredag 20.3.2015, fastslår at «Dette ikke er noen frifinnelse av Oslo kommune», og at «Straffesaken har påvist faglig svikt, selv om det ikke er påvist grov uaktsomhet i strafferettslig forstand». Direktøren kommer også med uttalelser som går langt i å antyde at mangler ved kommunens oppfølging av Jorunn Bukkøy var årsaken til at hun døde.
Direktørens uttalelser er uakseptable av mange ulike årsaker – men først og fremst fordi dommen i straffesaken ennå ikke er avsagt. Statens helsetilsyn har vurdert saken og gitt sin anbefaling til påtalemyndigheten, og har også bistått aktor med gjennomføringen av hovedforhandlingen. Tilsynet skal imidlertid ikke dømme i saken. Den oppgaven bør direktøren overlate til domstolene.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold