JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Strid om eldreløftet

Opposisjonen anklager regjeringen for dobbeltbløff om eldreløftet.

2012100910355820131216202837

Ved en tabbe innrømmet Helsedepartementet at de aldri vil klare å gi tilskudd til 12.000 plasser. (ANB-NTB)

– Ikke bare bløffet statsministeren da han lovte 12.000 nye heldøgns omsorgsplasser innen 2015. Nå viser det seg at plassene verken er nye eller blir ferdige innen 2015, sier helsepolitisk talsmann Bent Høie (H).

Partene strides om hva som egentlig ble lovet i eldreløftet i 2007. Opposisjonen mener regjeringen framstilte det som om Norge skulle få 12.000 nye heldøgnsplasser innen 2015.

Regjeringen sier det aldri var meningen. Plassene skulle være en kombinasjon av rehabilitering av gamle plasser og bygging av nytt. Dessuten skulle ikke plassene være nøkkelklare innen denne perioden. Kommunene kunne søke om midler til plasser, men byggingen vil nødvendigvis ta tid. Derfor kommer ikke pengene før sykehjemsplassen står ferdig, noe som kan ta flere år.

– Klart løftebrudd

– De sier vi har misforstått, men da tror jeg sannelig velgerne også har misforstått, sier Høie. Han mener statsminister Jens Stoltenberg bevisst ordla seg som han gjorde i valgkampen i 2009 for å gi inntrykk av en storsatsing på 12.000 nye plasser for å møte det økende behovet i eldreomsorgen. Han får støtte fra KrFs Laila Dåvøy.

– Det var aldri tvil om hva de mente. Dette er et klart løftebrudd som de nå prøver å vri seg unna, sier hun.

Opposisjonspartiene er bekymret for at antall sykehjemsplasser ikke vil svare til behovet når antall eldre fortsetter å stige.

– Hvis jeg pusser opp rommet til datteren min, får hun jo ikke flere rom. Det er det samme rommet, bare penere og nymalt. Slik er det også i eldreomsorgen. Det blir ikke flere plasser av å pusse opp det gamle, sier Dåvøy.

Med liten tekst

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) viser til at det i budsjettet hvert år siden 2008 har stått at plassene skulle være både nye og fornyede, altså rehabiliterte.

– Jeg mener at virkeligheten begynner med det som står med liten tekst i budsjettet. Det er der realiteten står, sier Støre til NTB. Han mener regjeringens eldresatsing er i rute.

– Det er 12.000 plasser som blir virkeliggjort enten ved at du får oppussing, rehabilitering, satt i moderne stand, eller at det blir bygget nytt, sier han.

Helseministeren vil ikke utelukke at begrepet «12.000 nye omsorgsplasser» er blitt brukt på Aps nettside i eller annen sammenheng, men sier regjeringen gang på gang har forsøkt å presisere hva realiteten er.

– Dette er et løfte med mange fotnoter. Det minner mer om en forsikringsavtale enn et valgkampløfte, sier Bent Høie.

La ut kladd

I en kladd om årets statsbudsjett innrømmer Helse- og omsorgsdepartementet at de aldri vil klare å gi tilskudd til 12.000 omsorgsplasser.

Den uferdige pressemeldingen ble lagt ut på departementets hjemmeside da statsbudsjettet ble lagt fram mandag formiddag, og ble fjernet kort tid etterpå.

I neste års statsbudsjett foreslår regjeringen å sette av 87,5 millioner kroner til 1.750 heldøgnsplasser.

«Det er veldig viktig å skrive tilsagn om og ikke bare tilskudd. Tilskudd utbetales først når bygget står ferdig. Fra vi gir tilsagn til alle tilskudd utbetales går det 5 år. Vi vil aldri klare å gi tilskudd til 12000 plasser, derfor «tilsagn om tilskudd til 12000 plasser», heter det i kladden.

Helseminister Støre beklager at interne merknader ble lagt ut ved en feil.

– Men merknaden er helt selvfølgelig å forklare. Det handler om at det du får i dette systemet er tilsagn om et tilskudd. Tilskuddet kommer når bygningen er gjennomført, sier han. (ANB-NTB)

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy