ola.tommeras@fagforbundet.no
Oslo beklaget sterkt overfor NRK Dagsrevyen, da kommunen ble konfrontert med formuleringen i anbudet onsdag kveld. Torsdag ettermiddag er det likevel ikke gjort noe for å fjerne eller endre dokumentet i anbudsinvitasjonen.
Anbudet ligger ute på den offentlige anbudsportalen Doffin. I spesifikasjonene nevnes som eksempler på spesielle avfallsforhold som skal rapporteres: Trær som kan være til fare, dumping av masser, bilvrak, sigøynere, høyt gress og kratt.
- Trakassering med overlegg
Jim Karlsen i Romanifolkets Riksforbund tror ikke noe på at dette skyldes feil eller slurv i Oslo kommune.
- Den kjøper jeg ikke. Jeg er overbevist om at dette er bevisst, sier han, og viser til at myndighetene og politikere stadig oftere stempler et helt folk ut i fra de problemer de måtte oppleve med enkeltpersoner fra romanifolket.
- Dessuten, de ansvarlige skulle i det minste endret dokumentene omgående, dersom de mente noe med å beklage det i går, mener han.
Anbudet ble publisert 28. august. Onsdag 10. oktober slo NRK opp saken. Torsdag 11. oktober ligger anbudspapirene fortsatt ute med den samme formuleringen om sigøynere som eksempel på avfall.
- Nedverdigende å bli definert som søppel
- Det er fryktelig nedverdigende for et folk å bli definert som søppel. Lavere kan man ikke definere mennesker. Oslo kommunes omtale av mennesker savner sidestykke i historien siden Hitler karakteriserte romanifolket som søppel, sier Karlsen.
Han understreker at Romanifolkets riksforbund har forståelse for de utfordringer Oslo kommune har med uteliggere og tiggere.
- Vi tar selvsagt avstand fra grov forsøpling og kriminalitet, men man må skille mellom hva enkeltindivider gjør og en folkegruppe. Uteliggere og tigging er ikke noe nytt i Oslo. Det er et problem hovedstaden alltid har slitt med, uten at nordmenn omtales som søppel selv om noen tigger, poengterer Karlsen og legger til:
- Tiggerne fra Romania er i en desperat økonomisk situasjon. De kronene de samler inn på gata i Oslo redder helse og liv til deres barn og familie i hjemlandet. De gjør ingen fortred, de forlanger ingenting fra det norske samfunnet – annet enn å få sitte på fortauet og be om noen kroner. Jeg har selv vokst opp i fattige kår, og vet hva det er. De fortjener en helt annen forståelse.
Byråd Røsland (H) tok selvkritikk
Overfor VG Nett tok byrådsleder Stian Berger Røsland (H) selvkritikk onsdag ettermiddag.
- Ordet som er brukt, og konteksten det er brukt i, er gal. Etaten har sagt at de kommer til å korrigere og rydde opp, sa Røsland til VG Nett.
La ut endringsdokument
Etter kritikken la Eiendoms og byfornyelsesetaten i Oslo kommune ut et endringsdokument. I de samme kravspesifikasjonene heter det nå: Eksempel på tilbakemeldinger kan være: trær som kan være til fare, dumping av masser, bilvrak, høyt gress eller kratt. Videre ønskes entilbakemelding på om det oppholder/ har oppholdt seg uvedkommende på tomtearealene
Torsdag skal arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen (Ap) drøfte pensjon med de parlamentariske lederne.
Jan-Erik Østlie
– Det holder bare ikke. Dette skulle rettes opp i, sier leder i Pensjonistforbundet Jan Davidsen om at uføre alderspensjonister i 1954-kullet og senere ikke har fått tilbake «skjermingstillegget».
Håvard Sæbø
Anita Arntzen
VILLASTRØK: De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Illustrasjonsfoto.
colourbox.com
Menn tjener stort sett mer enn kvinner. Se hvor mye.
colourbox.com