JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Gi romfolk arbeid

– Gi sesongarbeid, tak over hodet og bedre sanitærforhold til romfolk, anbefaler leder Kari Helene Partapuoli i Antirasistisk Senter.

2012101209161620131216203101

monica.schanche@fagforbundet.no

Antirasistisk Senter lanserte nylig rapporten Tilreisende rom i Oslo , i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Ønsket er å gi et innblikk i tilreisende roms hverdag.

– Det er en historie om flytting, jaging og utestengelse. Alle vi har snakket med synes det er fornedrende å tigge og vil gjerne jobbe, sier Helene Partapuoli til Fagbladet.no.

Ønsker seg jobb

Hun framholder at mange av de tilreisende har arbeidserfaring og kan ta arbeid innenfor jordbruk, bærplukking og vasking. Hun beklager samtidig at tilreisende rom blir drevet fra sted til sted.

– Det er særlig tre aktører som står for bortvisning: Vektere, politi og Rusken, som også kaster tingene deres. Tilreisende rom som panter flasker i butikkene, opplever å bli avvist i en del butikker og å bli fratatt flaskeposene sine av vektere. Flere har opplevd å bli utestengt eller behandlet dårlig, selv om de betaler for seg på offentlige toaletter, forteller hun.

Unødvendige forelegg

Partapuoli påpeker at det fins folk som behandler tilreisende rom pent.

– Også politi viser omsorg og respekt. Men vi har mange eksempler på unødvendige forelegg, som da en kvinne fikk bot når hun sovnet mens hun tigget på gata.

Legge til rette for arbeid

Tilreisende rom lever et hardt liv. Opp tidlig om morgenen for å tigge, samle flasker og lete etter et sted å sove om kvelden, sier lederen av antirasistisk senter. Hun er sterkt opptatt av at Oslo må legge til rette for arbeid.

–Tilreisende rom har ikke nettverk i forhold til å skaffe seg arbeid, for eksempel bærplukking, som kunne gi en bedre inntekt enn tigging og en helt annen verdighet.

Lederen i Antirasistisk senter framholder at politikerne ikke har noen plikt til å tilrettelegge for arbeid.

Europas største minoritet

– Men her snakker vi om Europas største minoritet som opplever mest overgrep. Vi har et ansvar for at de ikke blir behandlet like dårlig som i enkelte andre europeiske land. Og utfordringene vi har i Oslo er små, med bare en liten gruppe tilreisende rom på om lag 1000 personer. Vi må ikke bare se hvordan vi kan bli kvitt dem, men hvordan møte dem, sier Helene Partapuoli til Fagbladet.

Rapporten er basert på samtaler med 25 rom, som i hovedsak lever av tigging.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy