monica.schanche@fagforbundet.no
Antirasistisk Senter lanserte nylig rapporten Tilreisende rom i Oslo , i samarbeid med Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen. Ønsket er å gi et innblikk i tilreisende roms hverdag.
– Det er en historie om flytting, jaging og utestengelse. Alle vi har snakket med synes det er fornedrende å tigge og vil gjerne jobbe, sier Helene Partapuoli til Fagbladet.no.
Ønsker seg jobb
Hun framholder at mange av de tilreisende har arbeidserfaring og kan ta arbeid innenfor jordbruk, bærplukking og vasking. Hun beklager samtidig at tilreisende rom blir drevet fra sted til sted.
– Det er særlig tre aktører som står for bortvisning: Vektere, politi og Rusken, som også kaster tingene deres. Tilreisende rom som panter flasker i butikkene, opplever å bli avvist i en del butikker og å bli fratatt flaskeposene sine av vektere. Flere har opplevd å bli utestengt eller behandlet dårlig, selv om de betaler for seg på offentlige toaletter, forteller hun.
Unødvendige forelegg
Partapuoli påpeker at det fins folk som behandler tilreisende rom pent.
– Også politi viser omsorg og respekt. Men vi har mange eksempler på unødvendige forelegg, som da en kvinne fikk bot når hun sovnet mens hun tigget på gata.
Legge til rette for arbeid
– Tilreisende rom lever et hardt liv. Opp tidlig om morgenen for å tigge, samle flasker og lete etter et sted å sove om kvelden, sier lederen av antirasistisk senter. Hun er sterkt opptatt av at Oslo må legge til rette for arbeid.
–Tilreisende rom har ikke nettverk i forhold til å skaffe seg arbeid, for eksempel bærplukking, som kunne gi en bedre inntekt enn tigging og en helt annen verdighet.
Lederen i Antirasistisk senter framholder at politikerne ikke har noen plikt til å tilrettelegge for arbeid.
Europas største minoritet
– Men her snakker vi om Europas største minoritet som opplever mest overgrep. Vi har et ansvar for at de ikke blir behandlet like dårlig som i enkelte andre europeiske land. Og utfordringene vi har i Oslo er små, med bare en liten gruppe tilreisende rom på om lag 1000 personer. Vi må ikke bare se hvordan vi kan bli kvitt dem, men hvordan møte dem, sier Helene Partapuoli til Fagbladet.
Rapporten er basert på samtaler med 25 rom, som i hovedsak lever av tigging.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold