JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagorganiserte demonstrerte mot streikeforbud i kirken

MAGDEBURG: Over 1500 fagorganiserte fra hele Tyskland demonstrerte fredag på domkirkeplassen i Magdeburg mot streikeforbud i diakonale bedrifter og virksomheter.

2011110713455220131216173251

Rundt en million arbeidstakere jobber i diakonale bedrifter som barnehager, alders- og pleiehjem og sykehus eid av den evangeliske og katolske kirke i Tyskland. Men de er fratatt ordinære faglige rettigheter.

På den 11. synode (møte hvor alle biskoper har stemmerett) i den evangeliske kirke, foreligger det til og med et forslag om å innføre en egen bestemmelse om streikeforbud i kirke-eide bedrifter.

Man kan ikke streike mot Gud, heter det.

Synoden pågår i Magdeburg fram til onsdag.

Blasfemi?

Forslaget om streikeforbud møter kraftig motstand i tysk fagbevegelse. Lederen for fagforbundet Ver.di, Frank Bsirske, maner kirkelederne til å oppføre seg som skikkelige arbeidsgivere.

- Dette er ingen kamp mot kirken. Det dreier seg heller ikke om å streike mot Gud. Det er fullstendig feil å gjøre helt ordinære tariffspørsmål til trosspørsmål, tordnet Bsirske foran den gamle domkirken i Magdeburg.

Ver.di-lederen stilte spørsmål om det ikke egentlig var en form for blasfemi når høyst verdslige kirkeledere framstiller seg som Gud selv når de møter kritikk.

Mangler kampmidler

Frank Bsirske understreket at kirken opptrer som en mye dårligere arbeidsgiver i de diakonale bedriftene enn det som ellers er vanlig. I de kirkelige bedriftene praktiseres en såkalt «3. vei», der man oppnevner en egen huskommisjon. Denne kommisjonen fastsetter lønn og øvrige arbeidsvilkår.

Problemet er at de ansatte ikke har noen kampmidler og i praksis må godta de betingelser arbeidsgiveren foreskriver.

Både Ver.di-leder Frank Bsirske og sykepleieren Steffen Podstawa fra Martin-Luther-byen Wittenberg viste til at stadig flere ansatte vegrer seg mot å bli innvalgte i disse huskommisjonene fordi de i praksis ikke har reell innflytelse.

- Mange av mine kolleger har nå trukket seg fra kommisjonene fordi de innser at det ikke har noen hensikt å være med, sier Podstawa.

Tjener 15-20 prosent mindre

- Resultatet av denne «3. veien» er at vi tjener mellom 15 og 20 prosent mindre enn kolleger i for eksempel offentlige bedrifter. For medarbeidere med lang ansiennitet utgjør det raskt 500 euro (cirka 4000 kroner) i måneden, sier Michael Pottgiesser til Fagbladet.

Han arbeider i en institusjon for funksjonshemmede i den sørlige Nordrhein-Westfalen.

Pottgiesser forteller at kirkelige bedrifter er svært vanlig innen helse- og omsorgstjenestene i Tyskland. Hans bedrift alene har over 6000 ansatte i delstaten Nordrhein-Westfalen. En annen kirkelig bedrift i delstaten er Bodelschwinghschen Stiftungen Bethel med over 12.000 ansatte.

Bethel driver i tillegg virksomheter i fem andre delstater.

- Dette er ganske enkelt helsekonsern. For våre kirkelige virksomheter er det selvsagt en viktig konkurransefordel at de betaler lønninger langt under det som er vanlig i andre bedrifter, der de ansatte har streikerett, sier Michael Pottgiesser.

Streiket seg til avtale i Hamburg

Mens kirken på sin synode-forsamling drøfter innføring av en egen bestemmelse for å hjemle streikeforbudet, er streikeretten nå til behandling i den tyske Arbeidsretten.

Fagforbundet Ver.di har siden 2009 arbeidet aktivt mot streikeforbudet i de diakonale bedriftene, og har vunnet to rettssaker.

Tingretten i både Hamm og i Hamburg har begge avsagt dommer som gir de ansatte rett til å streike. En ny tariffavtale er inngått ved det diakonale sykehuset i Hamburg med virkning fra 1. oktober.

I Hamburg har man dermed for første gang i Tyskland klart å streike seg til en tariffavtale, men den evangeliske kirke nekter å gi seg og har anket dommen inn for Arbeidsrettens høyeste instans i Erfurt.

I mellomtiden slåss man ikke bare om tariffkrav. I Magdeburg hentet de fagorganiserte støtte og trøst hos gamle Jesaja: Ve dem som gir urettferdige påbud og skriver undertrykkende forskrifter (Jesaja 10,1.)

Det spørs om det gjør særlig inntrykk på de gamle herrene på synode-møtet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy