JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sikkerhet i høysetet

Kommune-Norge har fått refs fra Riksrevisjonen for å ta for dårlig vare på arkivene sine. Derfor har riksarkivaren innført nye og strengere krav til arkivlokaler fra 1. januar 2012.

2011112509384720131214171142

monica.schanche@fagforbundet.no

Byarkivet i Bergen er tidlig ute, og samler byens historiske arkiver i fjellsikkert rom. Det største oppbevaringslokalet er A-magasinet, som er den gamle gjæringshallen til Hansa Bryggeri. Det er 130 meter fra dør til dør.

Reolrekkene er 84 meter lange, i to etasjers høyde, med plass til 13.000 hyllemeter bare i dette ene rommet. Her fins de aller eldste protokollene, og også arkiv som er plassert her fra omegnskommunene gjennom Interkommunalt arkiv for Hordaland.

– Det sier seg selv at vi må ha et ekstremt fokus på sikkerhet, sier avdelingsleder og sikkerhetssjef Knut Geelmuyden. Et gass- og brannvarslingsanlegg kveler tilløp til brann. En direktelinje til brannvesenet sørger for varsling straks alarmen går. De kan være på plass på fire–fem minutter.

Når du går inn i et magasin, tennes en rød lampe. Når du går ut igjen, er det med streng beskjed om å slå av lysbryteren, og dermed den røde lampen.

– Med god personsikkerhet kan vi evakuere raskt i tilfelle brann, sier Geelmuyden.

Lykkelig valg

Sikkerhetssjefen opplever det som en stor vinning at Byarkivet har flyttet fra lokaler spredt over byen til de underjordiske fjellhallene i Hansaparken.

Magasinene har tilpasset temperatur og luftfuktighet til materialet som oppbevares. En stor samling av foto og film har fått egne lokaler som holder sju–åtte grader. Blant andre har portrettfotografen Per Sjøvoll overlatt sin verdifulle samling i Byarkivets hender.

– Her har vi bygget opp arkivmagasiner som oppfyller alle krav i arkivloven og forskriftene, med vern mot vann, brann og innbrudd. Med de kravene som stilles til arkiv i dag, er det fabelaktig at vi fikk flytte hit, sier Knut Geelmuyden.

– Politikerne har siden 2003 tatt ansvar for å sikre byens dokumentasjon, fullt og helt i tråd med lov og forskrifter. Det er ennå et stykke igjen, men de skal ha all ære for det de har gjort.

Plass til mer

Fjellhallene til Bergen byarkiv rommer i dag 30.000 hyllemeter arkivmateriale. Nå skal det gjøres plass til nærmere 15.000 hyllemeter til.

Etter arkivloven skal kommunale enheter avlevere arkivmateriale til sikkert depot etter 25–30 år. Å tømme kommunens bortsettingsarkiv, krever utvidelser. Med politikernes godkjennelse står flere fjellhaller klar til bruk.

– Det koster å innrede, men kommunen vil spare masse penger når arkivene blir konsentrert på ett sted. Vi får en høyere sikkerhet, og en spesiali­sering av det arkivfaglige, forsikrer Knut Geelmuyden.

Avdeling for depot og katalog bevarer og sørger for sikkerhet for arkivene, og legger til rette for bruk og formidling.

Avdeling for formidling og publikumstjenester betjener publikum og lesesal, lager utstillinger og nettsider, og innbyr til bruk av arkivene. Blant annet er oppslagsverk for Bergen kommune, minner om eksplosjonsulykken i 1942, og en nettutstilling om Lepra-arkivene tilgjengelig for publikum.

Avdeling for private arkiver og stiftelsen Lokalhistorisk arkiv i Bergen tar vare på bevaringsverdige arkiver fra bedrifter, privatpersoner og organisasjoner.

Avdeling for moderne arkiver har ansvaret for å utarbeide arkivdanningsrutiner for hele kommunen, utvikle kurs for arkivmedarbeidere på alle nivåer og har ansvar for kommunens historiske elektroniske arkiv (HEA).

Sentralarkivet er dokumentsenter og postmottak for byrådsavdelingene og oppfølgingsen­hetene, og holder til i Rådhuset.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy