JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

YS slutter opp om 6-timersdagen

YS går nå inn for seks timers arbeidsdag for småbarnsforeldre. Nestleder i Fagforbundet, Mette Nord, er glad for beslutningen.

2012101815544120131216203610

monica.schanche@fagforbundet.no

– LO og Fagforbundet har hatt 6-timersdagen på dagsorden i mange år. 6-timersdagen er en glimrende måte å fordele arbeid og fritid på, også i et forbruks- og miljøperspektiv, sier Nord.

Fremmer heltid

– Dette er et forslag som vi tror vil føre til at kvinner i mye større grad holder seg i heltidsstillinger, samtidig som vi unngår at fedrene jobber for mye overtid, sier Hege Herø, fagansvarlig for likestillingspolitikk i YS.

Tidsklemma

Herø peker på tall som viser at så mange som fire av ti kvinner jobber deltid, mens bare en av ti menn gjør det samme. Tidsklemma er en like viktig årsak til deltid som sykdom, viser undersøkelser YS har gjort.

Ønsker flere forsøk

Mens YS vil begrense 6-timersdagen til foreldre med barn fra ett til tre år, har Fagforbundet et videre perspektiv, presiserer Mette Nord.

Hun sitter selv i Fagforbundets arbeidsgruppe, som behandler forslag til LO-kongressen i mai 2013. Fagforbundet vil der foreslå flere forsøk med 6-timersdag.

Med full lønn

”LO vil videreføre og utvide forsøksordninger med redusert arbeidstid, slik som 6-timersdag med full lønnskompensasjon i flere bransjer og sektorer. Disse må ha en tilstrekkelig lengde, slik at vi kan bygge videre på de erfaringer som er gjort”, heter det i forslaget fra Fagforbundet til LO-kongressen.

”LO mener 6-timersdag vil ha en positiv innvirkning på sykefravær og uføretrygding i yrker med stor belastning. Forsøk med redusert arbeidstid vil også bidra positivt i arbeidet med hele stillinger”, står det også i forslaget.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy