JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tett på historien om 9. april

MODELL AV ÅSTEDET: Sjetteklassingene fra Heer skole har brukt kunst- og håndverkstimene til å bygge en modell av Oscarsborg. Nå har de tatt modellen med over fjorden til festningen der krigshandlingene startet 9. april 1940.

MODELL AV ÅSTEDET: Sjetteklassingene fra Heer skole har brukt kunst- og håndverkstimene til å bygge en modell av Oscarsborg. Nå har de tatt modellen med over fjorden til festningen der krigshandlingene startet 9. april 1940.

Arne Flaaten, Forsvarets Forum

I morgentimene 9. april 1940 ble den tyske krysseren Blücher senket i Oslofjorden. Skoleelevene fra Drøbak er bare en kort fergetur unna den dramatiske krigshistorien.

2015040812000020230821171436

Der borte sank Blücher! En av sjetteklassingene fra Heer skole i Drøbak peker ivrig ut av vinduet. For dem er begivenhetene fra 9. april 19400 både lokalhistorie og verdenshistorie.

Om bord på fergen til Oscarsborg diskuterer skolelevene dramatikken som utspant seg i Oslofjorden den 9. april 1940. På bordet mellom seg har de en stor modell av festningen som de har laget på sløyden.

– Det var denne kanonen som skjøt først. Den heter Aron, forklarer en av dem og peker på modellbordet.

– Nei, jeg tror det var Moses, mener en annen.

Diskusjonen fortsetter helt til ferga legger til ved Oscarsborg. På kaia venter kommandant Stein Erik Kirknes.

Oppstilling

– Velkommen tilbake! I dag skal vi ta en rundtur på festningen og fortelle om hva som skjedde her under krigen, sier kommandanten.

Elevene stiller seg opp i grupper. Noen av dem blir «lagførere» og får utdelt uniformsjakker og hjelm. Det store modellbordet plasseres på en militær båre som bæres av fem elever. Deretter går turen gjennom fuktige tunneler og forbi gamle festningsverk. Første stopp er kanonene som avfyrte de første skuddene mot den tyske invasjonsstyrken. Her får elevene gjenfortalt historien om Blüchers siste seilas.

– Mannskapene på festningen visste at flere store krigsskip var på vei innover fjorden. Det var tett tåke, men de kunne høre de kraftige turbinene på skipene. Klokken 04.21 dundret det første skuddet på kommando fra oberst Birger Eriksen. Det var en mann mot verdens sterkeste militærmakt, forteller guiden.

Pilotprosjekt

Det er ikke første gangen sjetteklassingene fra Heer skole besøker Oscarsborg. I fjor var de med på et pilotprosjekt om festningen.

– Elevene har blant annet lært om historien, skrevet dikt og løst matteoppgaver knyttet til Oscarsborg. Vi har også laget våre egne skolebøker, forteller kontaktlærer Audny Soldal Rasmussen.

Initiativet til prosjektet kom fra kommandant Kirknes som hadde et møte med rektorene på barneskolene i Frogn kommune, og lærerne ved Heer skole har vært med på å utvikle det pedagogiske opplegget. I 2015 skal en annen skole delta på prosjektet.

– 2. verdenskrig er egentlig ikke pensum før på ungdomsskolen. Vi har derfor ikke bare fokusert på det som skjedde på Oscarsborg under krigen. Elevene synes likevel det er senkingen av Blücher som er mest spennende, forteller kontaktlærer Rasmussen.

Siste reis

Sterkt skadet og med store branner om bord gled Blücher sakte forbi kanonmunningene. Minutter senere traff to torpedoer panserkrysseren som fikk slagside og sank. Det antas at ca 800 tyskere mistet livet da skipet forsvant under overflaten i et inferno av brennende olje.

– Det er en utfordring å tilpasse formidlingen til femteklassinger. Invasjonen av Norge er en naturlig del av dette. Men vi legger like stor vekt på dagliglivet på festingen, blant annet om barna som bodde sammen med foreldrene på Oscarsborg. Vi inviterte også skoleklassen på saluttdagen den 8. mai, sier kommandant Kirkenes.

Lærer Audny Soldal Rasmussen er godt fornøyd med samarbeidet.

– Elevene har hatt stort utbytte av prosjektet. For oss er dette viktig lokalhistorie, og det var mange som ikke hadde vært på festningen tidligere. For elevene var det spesielt gøy å være med når man skjøt med kanonene på saluttdagen, sier Rasmussen.

Vafler og krigshistorie

– Oi, var torpedoene så store?

Elevene ser bort på våpenet som ligger ved inngangen til torpedobatteriet. Innenfor får de besøke kasernen hvor soldatene bodde inne i fjellet. En av elevene rekker opp hånden og kommer med et forslag.

– Jeg synes det er ganske koselig her inne. Men hvis det kommer soldater tilbake til Oscarsborg, bør dere installere aircondition. Det er ganske tett luft her nede.

Den krigshistoriske vandringen går mot slutten. Kommandantboligen med vaffelservering er dagens siste stopp.

– Her holdt oberst Eriksen krigsråd med sine underordnede. Under bombingen som fulgte senkingen av Blücher, ble hele fasaden på bygget ødelagt, forteller Kirknes. Etterpå følger han dem ned til kaia hvor ferga venter.

– Jeg er imponert over hvor mye de har lært. Det er tydelig at krigshistorie fortsatt engasjerer, sier han, og tar farvel med en klasse full av Oscarsborg-eksperter.

Reportasjen har tidligere stått på trykk i Forsvarets Forum

Senkingen av Blücher

• Panserkrysseren Blücher ledet flåten av tyske skip som var på vei inn Oslofjorden om morgenen 9. april 1940.

• To torpedoer fra batteriene på Oscarsborg festning traff skipet så det fikk slagside og sank.

• Totalt døde mellom 650 og 1000 tyskere. Rundt 550 av de 1400 overlevende ble tatt til fange.

• Senkingen av Blücher forsinket tyskernes invasjon og ga kongen, regjeringen og stortingsrepresentantene tid til å flykte fra Oslo.

Kilder: Wikipedia og Store norske leksikon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy