JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reaksjoner mot overvåkning

Ansatte har for dårlig vern mot ulovlig overvåkning i arbeidslivet, mener Fagforbundet. Datatilsynet innrømmer at det trengs skarpere lut mot virksomheter som bryter person­vernloven.

2011111707474220131214171440

monica.schanche@fagforbundet.no

– Våre medlemmer forstår ikke at arbeidsgiver slipper unna når de bruker ulovlig overvåkning i en oppsigelsessak, sier advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet. Nylig deltok han i en paneldebatt på Universitetet i Oslo for å belyse spenningsfeltet mellom arbeidsgivers styringsrett og arbeidstakers personvern.

Brudd på personvernet

Advokat Kjetil Edvardsen representerte renovatør Jørn Roar Rollstad som ble sagt opp av Avfallservice AS i Troms etter at GPS-data ble ulovlig sammenstilt med arbeidstidslister. Det er ifølge Datatilsynet i strid med personvernloven.

Arbeidsgiver anket Datatilsynets vedtak, men Personvernnemnda har stadfestet Datatilsynets avgjørelse om at dette er brudd på personvernet. Arbeidsgiver hadde heller ikke drøftet tiltaket med tillitsvalgte slik arbeidsmiljøloven krever. Likevel ble ulovlig innhentet materiale godkjent brukt som bevis i oppsigelsessaken, der Rollstad ble dømt til å betale tilbake det retten fant var urettmessig overtidsbetaling.

Blod på tann

Parallelt med rettssaken monterte Avfallsservice AS også kameraer på arbeidsplassen.

– Arbeidsgiver har fått blod på tann når det gjelder overvåkning av de ansatte. Problemet er at det ikke får konsekvenser, sier Kjell Edvardsen.

– Den tekniske revolusjonen vi er inne i betyr ikke at det skal være fritt fram for arbeidsgiver. Da får vi et arbeidsliv basert på overvåkning og kontroll i stedet for ansvar og tillit. Dersom noen slurver, går det an å snakke med folk, sier Edvardsen.

Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon, som også deltok i panelet, innrømmer at det trengs sanksjoner mot bedrifter som bryter norsk lov.

– Vi vil gjerne utføre flere tilsyn sammen med Arbeidstilsynet og ilegge gebyrer når det er påkrevet. Virksomheter som i framtida gjør seg skyldig i brudd på personvernloven, kan vente seg strengere reaksjoner, advarer Bjørn Erik Thon.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy