JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparer på å unngå vikarer

Sandefjord kommune har spart nesten en million kroner på ikke å leie inn vikarer ved langtids sykefravær.

2012102310022620131216203826

Helse- og sosialutvalgets gjennomgang av regnskapet for annet tertial viser en innsparing på 600.000 kroner på langtids sykefravær uten innleie av vikar på sosialmedisinsk senter. På tilsvarende måte er det spart til sammen 300.000 kroner i helsestasjonstjenesten og aktivitetsavdelingen.

Ond sirkel

Leder i Fagforbundet Sandefjord, Vibeke Bredal, er bekymret for at ansatte som må dekke opp for syke kolleger gjerne selv ender opp som syke på grunn av økt arbeidsmengde.

– Økt arbeidsmengde uten å få inn tilstrekkelig med vikarer medfører flere sykmeldinger på de som må jobbe hardere. Det blir til en ond sirkel, som på sikt går ut over kvaliteten på tjenestene til brukerne, sier Bredal.

Tyr til dobbeltvakter

Helse- og sosialsjef Lise Tanum Aulie sier til Sandefjords Blad at det er opp til den enkelte leder å vurdere hvorvidt det er nødvendig å skaffe vikar ved fravær.

– Oppgavene som skal utøves, tilsier om det er nødvendig eller ikke. Det vi i et tilfelle sparer, brukes til å sette inn ekstrabemanning der hvor det er flere oppgaver, sier hun til avisa.

– Sykdomsforfall like før et vaktskifte er alltid vanskelig å gardere seg i mot. Vi tilbyr en døgnkontinuerlig tjeneste. Da må man av og til ty til dobbeltvakter, eller så må de som jobber dele en liste med oppdrag som det var meningen en annen skulle gjøre, legger Tanum Aulie til.

Vanskelig

Bredal har forståelse for at det kan være vanskelig å skaffe vikarer til kortidsengasjementer, men godtar ikke at det spares penger på å nedprioritere vikarbruk ved sykdom.

– Vi foreslår at kommunen ser på mulighetene ved en vikarpool med fleksible helsearbeidere som kan tenke seg å steppe inn på kort varsel mot å få større stilling. Dette vet jeg at praktiseres i andre kommuner, for eksempel i Fredrikstad, sier hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy