JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krevende meklinger for ansatte i blindeforbund og asylmottak

Resultatet i forhandlingene mellom Fagforbundet og NHO for ansatte i Blindeforbundet, asylmottak og kinoer er nedstemt av et stort flertall.

2012102314593020131216203849

monica.schanche@fagforbundet.no

Mekling er fastsatt til 15. og 16. november. Lagmann Dag Nafstad har tatt på seg oppdraget med å mekle mellom NHO og Fagforbundet på denne overenskomsten. Fagforbundet har meldt plassoppsigelse for 362 av sine medlemmer.

Resultatet av forhandlingene som ble avsluttet 23. september, ble anbefalt av et flertall i Fagforbundets forhandlingsutvalg. Resultatet innebar blant annet et generelt tillegg på 1,25 kroner fra 1. mai i år og et ytterligere tillegg fra 1. januar 2013.

Minstelønn for en fagarbeider ble etter dette 136 kroner i timen fra 1. mai, og to kroner mer fra 1. januar neste år.

Ønsket mer i lokale tillegg

Siden overenskomsten er en minstelønnsavtale, er det en forutsetning fra Fagforbundets side at partene lokalt skal føre reelle lokale forhandlinger, slik at de ansatte på denne overenskomsten sikres samme lønnsvekst som tilsvarende grupper i årets tariffoppgjør.

Fagforbundets mål var også å få til en bedre uttelling når det gjelder ulempetillegg og minstelønnssatser, men de kom ikke lenger i de sentrale forhandlingene.

Opprop om å stemme nei

Forhandlingsløsningen var ikke god nok for Fagforbundet Norsk forening for asylmottaksarbeidere (FNFA). De hovedtillitsvalgte i både Hero Norge as, Norsk Mottaksdrift as og Link as har i et opprop anbefalt sine medlemmer å stemme nei i uravstemningen.

– Det er spesielt at minstelønnssatsene i vår overenskomst ligger langt under det som er normalt for tilsvarende jobber. Derfor ønsket ikke FNFA å anbefale forhandlingsresultatet for medlemmene, forklarer de hovedtillitsvalgte.

Misbruk av minstelønnssatsene

– Vi frykter at nye driftsoperatører nå ser sitt snitt til å slutte seg til vår overenskomst for å kunne avlønne sine ansatte på en timelønn som ligger 15–20 kroner under det som er normalt, sier de tre hovedtillitsvalgte Ole Johan Rygg, Knut Øyvind Olsen og Terje Strøm.

– Når dette skjer, vil driftsoperatørene på samme overenskomst måtte holde tilbake lønnspott i de lokale forhandlingene for å beholde sin konkurransekraft. Det vil i neste omgang bety at de fleste av våre medlemmer i flere år framover må forvente en lavere lønnsvekst enn det resten av samfunnet får.

Vil ikke være lavlønnsgruppe

Nok er nok, sier de hovedtillitsvalgte som mener streik er det virkemiddelet som skal til for å hindre en utvikling der asylmottaksansatte mer og mer blir en lavlønnsgruppe.

Dag Nafstad som har meklet i flere hovedoppgjør innenfor kommunesektoren, påtar seg en viktig oppgave med å finne en løsning som kan godtas av dem som er omfattet av oppgjøret.

Ny uravstemning

Dersom partene kommer til enighet under meklingen, blir resultatet sendt ut til ny uravstemning. Dersom partene ikke blir enige, blir det streik ved en del av virksomhetene som omfattes av denne NHO-avtalen.

Det endelige omfanget av hvem som eventuelt blir tatt ut i streik blir varslet arbeidsgiver og de aktuelle virksomhetene fire dager før streik blir satt i verk, opplyser leder Unni Rasmussen i Fagforbundets forhandlingsavdeling til fagbladet.no.

Overenskomsten omfatter de ansatte i Norges Blindeforbund, Hero Norge AS, Norsk Mottaksdrift as, Link as, Aurora Kino IKS Tromsø, Kino sør as, og Flyktningstiftelsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy