JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Aktiv brannforebygging i Kongsberg

Desember er den måneden med flest husbranner i Norge. For brannvesenet i Kongsberg starter forebyggingen ved å nå ut til de aller yngste.

2011112115291420131216174016

– Skoleelever er en viktig målgruppe. De er våkne, og jeg er sikker på at de fleste av disse ungene kommer til å ta en sjekk når de kommer hjem, sier Jørn-Vidar Johansen.

Han er branninspektør i Kongsberg brann- og redningstjeneste, og denne mandagen har han snakket med 24 fjerdeklassinger ved Kongsgårdmoen skole om brannsikkerhet.

Egen julekalender

I sju år har brannvesenet i en rekke kommuner på Østlandet samarbeidet om prosjektet «Brannvesenets julekalender», deriblant Asker og Bærum, Hurum, Nedre Romerike, Drammensregionen, og Kongsberg – som ble med for et par år siden.

Hvert år lages en julekalender som deles ut til elever i barneskolen. Ikke med sjokolade, men med tips og råd om brannsikkerhet, konkurranser og informasjon om brannvesenets oppgaver. Kalenderen deles ut til elever på 4. og 6. trinn av en representant for brannvesenet, som samtidig gir en time med brannundervisning.

Nysgjerrige fjerdeklassinger

– Skal han sette fyr på skolen? Kult!

Niåringene på Kongsgårdmoen skole blir forventningsfulle når branninspektør Johansen stiger inn i klasserommet. Han er derimot mest opptatt av å forebygge brann, og bruker timen til å forklare det aller viktigste om brannvern for de nysgjerrige fjerdeklassingene.

Gjorde inntrykk

Med mange hender i været er det begrenset hvor mye man rekker på en skoletime. Men skal vi tro elevene selv, var det mye som gjorde inntrykk.

– Vi har lært hva vi skal gjøre hvis det brenner, og at vi skal komme oss ut av huset, forklarer Ingrid, Renate og Mina.

Trioen er enig i at brannsikkerhet er viktig.

– Når vi kommer hjem, skal vi nok lære bort litt til mamma og pappa.

God forebygging

Siden prosjektet startet for sju år siden, har 200 skoler fått besøk av brannvesenet, og hele 90.000 elever er blitt undervist i brannvern. Brannvesenet i Kongsberg samarbeider med nabokommunene Hof og Lardal, og vil i løpet av de nærmeste dagene besøke 375 elever fordelt på 17 skoler.

– Det er naturligvis viktig at de får julekalenderen før første desember, men vi besøker dem før jul også fordi det er da det er flest branner, forklarer Johansen.

Han var godt fornøyd med responsen hos fjerdeklassingene, og har god tro på den forebyggende effekten.

– Det er gøy å snakke med en sånn engasjert gjeng. De er et takknemlig publikum.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy