JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforbundets leder vil forsvare dagens innsynsregler

Fagforbundets Mette Nord er oppgitt over at politikere fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Arbeiderpartiet vil begrense muligheten for innsyn i byrådenes saksbehandling.

Fagforbundets Mette Nord er oppgitt over at politikere fra Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Arbeiderpartiet vil begrense muligheten for innsyn i byrådenes saksbehandling.

Sissel M. Rasmussen

Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet reagerer sterkt på et forslag i Stortinget om å begrense innsynet i byrådssaker.

2015041412000020230821171436

torgny@lomedia.no

– Åpenhet i forvaltningen er viktig, og dette forslaget går helt feil vei, sier leder i Fagforbundet Mette Nord i en kommentar til forslaget om å begrense innsynet i byrådssaker.

Det er stortingsrepresentantene Ingjerd Schou, Helge André Njåstad, Geir S. Toskedal, Ola Elvestuen og Jorodd Asphjell som sammen foreslår begrensningene. De fem representerer Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre og Arbeiderpartiet.

Bakgrunnen for forslaget er at Sivilombudsmannen har konkludert med at Oslo og Bergen kommuner hadde en praksis som var i strid med offentlighetsloven når det gjaldt innsyn i byrådsdokumenter. Svaret fra de fem stortingsrepresentantene er å gjøre den tidligere ulovlige praksisen lovlig.

Erfaringer fra Tromsø

De foreslår å endre loven slik at saksdokumentene til byrådsmøter skal være unntatt offentlighet når saker bare skal drøftes.

– Hvis dette forslaget blir vedtatt, vil det skade demokratiet og de demokratiske prosessene, sier Nord. Hun peker på erfaringene fra Tromsø som har gjennomført byrådsmodellen i denne kommunestyreperioden. Resultatet har vært at det er svært mye vanskeligere for opposisjonen og tillitsvalgte å få innsyn i beslutningsgrunnlaget.

– Beslutningsgrunnlaget er viktig for å vite hva slags bakgrunn vedtaket fattes på. Jeg frykter at dette vil føre til at det blir lagt mer til rette for privatisering og konkurranseutsetting når det ikke blir kjent hva slags grunnlag beslutningene fattes ut fra, sier Nord.

Nord mener det er viktig med åpenhet i forvaltningen – ikke minst for å bekjempe korrupsjon.

– Dette forslaget er å gå med ryggen inn i framtida, slår lederen i Fagforbundet fast.

HER KAN DU LESE FORSLAGET

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy