JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regler for ryddige innkjøp

Alle avtaler over 500.000 kroner skal lyses ut. Anskaffelsen offentliggjøres på Doffin (Database for offentlige innkjøp). Også oppdrag for lavere summer skal ut på konkurranse, selv om reglene for manglende utlysning da ikke er så strenge.
I verste fall kan Klagenemnda for offentlige anskaffelser (Kofa) ilegge kommunen et gebyr på 15 prosent av kontraktsummen to år bakover i tid. Dersom klagenemnda slår fast at kommunen har inngått enn ulovlig avtale, forutsetter de også at avtaleforholdet mellom de to partene opphører.
I tillegg risikerer kommunen at andre, private leverandører fremmer erstatningskrav, fordi de mener de kunne vunnet konkurransen dersom den var blitt utlyst i utgangspunktet.
Hensikten med konkurransen er at kjøperen skal få det beste tilbudet på pris og kvalitet. I tillegg skal anbud være en mekanisme for å sikre åpenhet rundt valg av leverandør.
– Lov om offentlige anskaffelser bidrar til å gi et mer åpent og forutberegnelig system. Det blir lettere å kontrollere at alt er blitt gjort riktig. I tillegg skal de sikre gode anskaffelser. Reglene er også ment å motvirke korrupsjon, sier sekretariatsleder Anneline Vingsgård i Kofa.
De er avhengig av å få inn en klage for å undersøke hvorvidt en kommune har gjennomført ulovlige anskaffelser av tjenester. Klageren kan godt være en enkeltperson.

2011112915042220131214171940
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy