JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig trygderettsdom for brannmenn med kreft

FØRSTE SAK: Fagforbundets advokater kjører Frode Tuftes sak, etter at Nav avslo søknaden om prostatakreft som yrkesskade. Om få uker vil en kjennelse falle i Trygderetten.

FØRSTE SAK: Fagforbundets advokater kjører Frode Tuftes sak, etter at Nav avslo søknaden om prostatakreft som yrkesskade. Om få uker vil en kjennelse falle i Trygderetten.

Eivind Senneset

Om noen uker er det ventet at Trygderetten avsier kjennelse i Fagforbundets første sak for brannmenn rammet av kreft.

2015041512000020230821171436

ola.tømmerås@fagforbundet.no

Fem brannmenn med kreft har meldt sin sykdom som yrkesskade til Nav. Tre har fått avslag, én har fått medhold og én har ankesak gående i Nav. Den første saken som Nav har avslått, ble klaget inn for Trygderetten av Fagforbundet i fjor høst. Der er det ventet en kjennelse om kort tid.

– I henhold til Trygderettens saksbehandlingstider, så forventer vi en kjennelse i den første saken om en måneds tid, bekrefter advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby.

Mye ny kunnskap

Den første saken gjelder brannmann Frode Tufte fra Bergen, som ble rammet av kreft etter 39 år i tjeneste. Det er om lag seks måneder siden Fagforbundet påklaget Navs avslag om å akseptere brannmann Frode Tuftes prostatakreft som yrkesskade. Mens sakene er til behandling, har både de rammede selv, forskningsmiljøer og brann- og redningsmiljøer samlet store mengder med data og forskningsmateriale om kreftutvikling blant ansatte i brann- og redningsetater.

– Vi har i dag mange forskningsresultater å slå i bordet med. Jeg syns det er rart at ikke norske myndigheter kan godkjenne utenlandsk forskning. Den er massiv og entydig, kommenterer Frode Tufte til Fagbladet.

Les også: Terje Sørensen kjemper for erstatning

– Konsistente funn

Han får langt på vei støtte av forskere i Kreftregeisteret.

– Prostatakreft peker seg ut fordi det er så konsistente funn i all forskning over hele verden. Forskningen viser økt risiko knyttet til varighet og hvor mange branner man har deltatt i, sier Kristina Kjærheim, nestleder i forskningsavdelingen ved Kreftregisteret til NRK.

Anne-Gry Rønning-Aaby oppfordrer andre kreftrammede brannmenn til å melde fra dersom de mistenker yrkesskade, men mest av alt at fokuset på forebyggende arbeid opprettholdes.

Det har skjedd mye i kjølvannet av sakene om kreftfare og yrkesskade de siste tre årene. Nye rutiner er innført på flere brannstasjoner, nytt sikringsutstyr er innkjøpt og enkelte brannstasjoner er bygd om med nye vaskemaskiner og systemer samt rene og urene soner.

– Nå er det viktigst av alt at det forebyggende arbeidet fortsetter for fullt, påpeker Rønning-Aaby.

Brannmenn og kreft

Internasjonal forskning viser urovekkende høy forekomst av kreft blant ansatte i brann- og redningsvesen.

Fagforbundet og den selvstendige organisasjonen Brannmenn mot kreft har satt sterkt fokus på kreftfaren i yrket de siste årene.

Det jobbes for å få godkjent kreft etter mangeårig arbeid i etatene som yrkesskade.

I tillegg gjøres det i disse dager et stort arbeid på mange brannstasjoner med å endre rutiner og forbedre utstyr og lokaler.

Utenlandske forskningsresultater er massive og entydige.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy