FØRSTE SAK: Fagforbundets advokater kjører Frode Tuftes sak, etter at Nav avslo søknaden om prostatakreft som yrkesskade. Om få uker vil en kjennelse falle i Trygderetten.
Eivind Senneset
ola.tømmerås@fagforbundet.no
Fem brannmenn med kreft har meldt sin sykdom som yrkesskade til Nav. Tre har fått avslag, én har fått medhold og én har ankesak gående i Nav. Den første saken som Nav har avslått, ble klaget inn for Trygderetten av Fagforbundet i fjor høst. Der er det ventet en kjennelse om kort tid.
– I henhold til Trygderettens saksbehandlingstider, så forventer vi en kjennelse i den første saken om en måneds tid, bekrefter advokat i Fagforbundet, Anne-Gry Rønning-Aaby.
Mye ny kunnskap
Den første saken gjelder brannmann Frode Tufte fra Bergen, som ble rammet av kreft etter 39 år i tjeneste. Det er om lag seks måneder siden Fagforbundet påklaget Navs avslag om å akseptere brannmann Frode Tuftes prostatakreft som yrkesskade. Mens sakene er til behandling, har både de rammede selv, forskningsmiljøer og brann- og redningsmiljøer samlet store mengder med data og forskningsmateriale om kreftutvikling blant ansatte i brann- og redningsetater.
– Vi har i dag mange forskningsresultater å slå i bordet med. Jeg syns det er rart at ikke norske myndigheter kan godkjenne utenlandsk forskning. Den er massiv og entydig, kommenterer Frode Tufte til Fagbladet.
Les også: Terje Sørensen kjemper for erstatning
– Konsistente funn
Han får langt på vei støtte av forskere i Kreftregeisteret.
– Prostatakreft peker seg ut fordi det er så konsistente funn i all forskning over hele verden. Forskningen viser økt risiko knyttet til varighet og hvor mange branner man har deltatt i, sier Kristina Kjærheim, nestleder i forskningsavdelingen ved Kreftregisteret til NRK.
Anne-Gry Rønning-Aaby oppfordrer andre kreftrammede brannmenn til å melde fra dersom de mistenker yrkesskade, men mest av alt at fokuset på forebyggende arbeid opprettholdes.
Det har skjedd mye i kjølvannet av sakene om kreftfare og yrkesskade de siste tre årene. Nye rutiner er innført på flere brannstasjoner, nytt sikringsutstyr er innkjøpt og enkelte brannstasjoner er bygd om med nye vaskemaskiner og systemer samt rene og urene soner.
– Nå er det viktigst av alt at det forebyggende arbeidet fortsetter for fullt, påpeker Rønning-Aaby.
Brannmenn og kreft
Internasjonal forskning viser urovekkende høy forekomst av kreft blant ansatte i brann- og redningsvesen.
Fagforbundet og den selvstendige organisasjonen Brannmenn mot kreft har satt sterkt fokus på kreftfaren i yrket de siste årene.
Det jobbes for å få godkjent kreft etter mangeårig arbeid i etatene som yrkesskade.
I tillegg gjøres det i disse dager et stort arbeid på mange brannstasjoner med å endre rutiner og forbedre utstyr og lokaler.
Utenlandske forskningsresultater er massive og entydige.
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold