JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mellomoppgjøret er i gang

– Må sikres lønnsvekst

NØKTERNT: Det er ventet et nøkternt mellomoppgjør i kommunesektoren. Klokka 10 i dag la partene fram sine krav. Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes (t.v.), og forhandlingsleder for LO Kommune, leder av Fagforbundet Mette Nord.

NØKTERNT: Det er ventet et nøkternt mellomoppgjør i kommunesektoren. Klokka 10 i dag la partene fram sine krav. Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes (t.v.), og forhandlingsleder for LO Kommune, leder av Fagforbundet Mette Nord.

Ola Tømmerås

Mellomoppgjøret er i gang. – Vi skal vise ansvarlighet, men kommuneansatte må sikres en lønnsvekst på linje med det som ble oppnådd i frontfagene, sier forhandlingsleder for LO Kommune, Mette Nord.

2015042312000020150424130730

ola.tommeras@fagbladet.no

LO kommune fremmer krav som skal sikre et sentralt lønnstillegg til alle, og at kjøpekraften opprettholdes. Mette Nord legger til at det er avgjørende for LO Kommune at det blir en profil på oppgjøret som fremmer likelønn og motvirker lavlønn.

– Dette er i tråd med LOs hovedlinjer for mellomoppgjøret, og det ivaretar også de store, kvinnedominerte yrkesgruppene i kommunene, sier hun i en pressemelding.

– Et nøkternt oppgjør

Forhandlingsleder for KS, Per Kristian Sundnes, viser til at LO og NHO allerede er kommet til enighet om et nøkternt lønnsoppgjør, og at partene i kommunale sektor avtalte en del tillegg for 2015 allerede i fjor.

– Partene har drøftet tallene for kommunesektoren, og vi er enige om de økonomiske forutsetningene for årets oppgjør. Vi er veldig innstilt på at partene i år skal klare å kome framt il en forhandlingsløsning uten å ta turen til Riksmekleren, sier Sundnes.

– Må være attraktivt

Forhandlingsleder for YS Kommune, Erik Kollerud, opplyser at de vil kreve at partene i kommunesektoren starter et arbeid for å vurdere tilpasninger i tjenestepensjonsordningen.

Av lønnskrav sier Kollerud kun at det er viktig for YS at lønnsoppgjøret legger til rette for at det blir attraktivt å jobbe i offentlig sektor.

– Norge står foran betydelige utfordringer knyttet til det framtidige arbeidskraftbehovet. Vi må kunne rekruttere rett kompetanse til viktige samfunnsoppgaver i framtiden. Da må KS og kommunene satse på de ansatte. Offentlig sektor må ha tilstrekkelige ressurser, framholder Kollerud i en pressemelding fra YS.

Krever mer for utdanning

Unio kommunes forhandlingsleder, Ragnhild Lien, opplyser at de vil kreve at høyere utdanning skal gi bedre lønn.

– Det må til for at kommunene skal få den kompetansen de trenger for å løse sine oppgaver. Mellomoppgjøret i år må bidra til at lønnsgapet ikke øker ytterligere, sier hun, og legger til at Unio erkjenner at det ikke er rom for de store tilleggene i år.

– Men vi forventer at arbeidsgiverne tar et krafttak for bedre lønn i 2016.

Også forhandlingsleder for Akademikerne Kommune, Jan Olav Birkenhagen, legger vekt på at utdanning skal telle for lektorene.

– Vi forventer et ansvarlig oppgjør minst på linje med konkurranseutsatt sektor, sier han.

Mellomoppgjøret

• Mellomoppgjøret i kommunene startet ved at partene la fram sine krav klokka 10:00 i dag.

• I et mellomoppgjør forhandles det kun om lønnsjusteringer.

• KS forhandler på vegne av alle kommuner og fylkeskommuner med unntak av Oslo.

• Partene består av LO Kommune, YS (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund), Unio og Akademikerne.

• Forhandlingene omfatter nesten 400.000 arbeidstakere.

• Det forhandles om en lønnsmasse på 184 milliarder kroner.

• Det er satt frist til 30. april med å komme til enighet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy