JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen for mer heltid i sykehusene

Jan Davidsen og Anne-Kari Bratten lanserte tirsdag et inspirasjonshefte for flere heltidsstillinger i sykehus.

2012110710261820131216204923

karin.svendsen@fagforbundet.no

Inspirasjonsheftet er en direkte oppfølging av samarbeidsavtalen de to organisasjonene inngikk i 2011. Hovedformålet med denne avtalen var å redusere deltidsarbeid.

Spekter og Fagforbundet arrangerte i går en felles konferanse om fag- og yrkesopplæring i spesialisthelsetjenesten. I løpet av dagen presenterte Fagforbundets leder Jan Davidsen og viseadministrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter inspirasjonsheftet i arbeidet for flere hele stillinger i sykehusene.

Største likestillingsspørsmål

Jan Davidsen betrakter deltidsarbeid som vår største utfordring i likestillingsarbeidet. Likestilling mellom kvinner og menn er én side av saken.

- Men integrering av folk som er yrkeshemmete, er også en utfordring, sa han og tok til orde for å drive en systematisk politikk som sikrer alle rett til heltid.

Det store bildet

Davidsen advarte mot å se seg blind på framtidsprognoser og betrakte helsesektoren isolert fra resten av samfunnet. Han frykter at valget neste år kan undergrave alle gode mål for helsevesenet. Fagforbundets leder viste til svenske erfaringer med borgerlig regjering og en sterkt svekket eldreomsorg.

Bedre for alle parter

Anne-Karin Bratten støtter Fagforbundet i at helgearbeid i sykehusene må fordeles på flere ansatte. Hun benyttet anledningen til å berømme forbundets holdning til helgearbeid i årets tariffoppgjør. Spekters viseadministrerende direktør beklaget samtidig at ikke de andre arbeidstakerorganisasjonene gikk med på gradert betalt for helgearbeid, det vil si at de som påtar seg ekstra helgearbeid, får høyere helgetillegg.

De to var enige om at helgearbeid ikke bare gir høyere lønn, men også større forutsigbarhet for ansatte og pasienter og bedre tjenester.

Må skje lokalt

Fagforbundet og Spekter lover å arbeide hardt for mer heltid i sykehusene, men sender ballen vider til helseforetakene og de tillitsvalgte der.

- Det er der arbeidet må realiseres i konkrete tiltak for økte stillinger, sier Davidsen og Bratten.

Anne-Kari Bratten og Jan Davidsen oppfordrer medlemmene sine til å la seg inspirere av de gode eksemplene for flere hele stillinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy