JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norge er som rikingene på Titanics toppdekk

Det hjelper lite at Norge har plass på øverste dekk økonomisk når skuta synker, mener den radikale økonomen Samir Amin.

2012110709114420131216204929

Amin var i Norge for å delta på Globaliseringskonferansen, hvor han blant annet snakket om krisa i EU.

– Norge har gjort mange ting riktig, blant annet å holde seg utenfor eurosonen, noe som var mulig fordi landet ikke er medlem av EU. Men derfra ser det ut til at dere har kapitulert, sier Amin.

Hesten foran kjerra

Amin forteller om en samtale han hadde med «euroens far», Jacques Delors, på slutten av 90-tallet, rett før euroen ble innført som EUs felles valuta.

Han sier at han i samtalen trakk fram to ting som han mener viser at en felles valuta for Europa ikke kan fungere.

– For det første kan ikke penger eksistere uten en stat, eller kapitalismen fungere uten en stat. Du trenger ikke være kapitalist for å forstå dette, smiler økonomen som selv er marxist.

– For det andre eksisterer det ingen europeisk stat. Det pseudo transnasjonale oppsettet i Brussel teller ikke, sier han og henviser til EUs hovedkvarter.

– En europeisk stat er ikke på timeplanen i en overskuelig framtid. Ingen europeiske land vil akseptere en stemme mot deres egen nasjons stemme, sier Amin, og fortsetter:

– Å skape en felles valuta før man har en stat er som å sette kjerra foran hesten. Dette forklarte jeg til Delors.

Til hans store overraskelse var Delors enig i at europrosjektet satte kjerra foran hesten, men euroens far var overbevist om at dette ville fungere og hjelpe til med raskere å skape en europeisk stat.

Mirakel eller katastrofe

Amin mente videre at enten måtte et mirakel finne sted, eller så var EU i ferd med å skape en katastrofe.

– Et mirakel vil skje, svarte Delors.

– Men se dere rundt, sier Amin, og legger lattermildt til at han i motsetning til euroens skapere sjelden tror på mirakler.

Han mener EU, eller Brussel-systemet som han kaller det, må demonteres før et nytt Europa er mulig.

Glorifisering

– EU-debatten i dag minner om diskusjonene om sosialismen og Sovjet. Det man kalte sosialisme, det som var vakkert og flott, det var ikke virkeligheten i Sovjet. Det samme kan sies om dem som støtter ideene bak EU i dag. Det har ingenting med virkeligheten å gjøre, sier Amin.

– Diskusjonen handler ikke lenger om ideologi, men om propaganda, legger han til.

Amin kaller det et liberaliseringsvirus som angriper mennesker slik at de ikke klarer å se hva som er galt med liberalismen.

– Det er om å si at kreft er det beste for kroppens overlevelse, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy