Forsøk med sekstimersdag i Fagforbundet

Fagforbundet har startet et forsøk med seks timers arbeidsdag eller 30 timers uke med full lønn for sine ansatte i førstelinjetjenesten, arkivet, medlemsregisteret og forsikringssekretariatet.

2012110810582120131216205029

monica.schanche@fagforbundet.no

– Dette er et viktig prinsipp vi har kjempet for i lang tid overfor andre arbeidsgivere. Vi syns det er viktig å få testet ut selv, sier nestleder Mette Nord i Fagforbundet til fagbladet.no.

Hun håper forsøket vil bidra til at de ansatte kan stå lenger i arbeid, kan yte mer og få redusert sykefravær.

– Vi ser forsøket som et godt virkemiddel, og er glad for at vi nå endelig er kommet i gang, sier Nord. Forsøket skal gå over ett år.

Kan også velge 30 timers uke

Leder Marianne Solem i førstelinjetjenesten syns dette blir spennende å teste ut.

– Når det nå er åpnet for at medarbeiderne kan velge enten seks timers arbeidsdag eller 30 timers uke, kan det lettere tilpasses livssituasjonen til den enkelte.

– For småbarnsforeldre som skal levere og hente i barnehagen, er sekstimersdag et veldig pluss. De som ikke har slike utfordringer, kan arbeide 30 timers uke. Det vil si arbeide fullt i fire dager og ha en dag fri.

Skrekkblandet fryd

Lederen av førstelinjetjenesten framholder at arbeidsoppgavene ikke blir færre, men må gjennomføres på kortere tid.

– Det blir spennende å se hvordan vi takler dette når uforutsette ting skjer. Vi går til dette med skrekkbandet fryd, men det er god stemning i avdelingene for å få det til, sier Marianne Solem.

Krav til LO-kongressen

Foran LO -kongressen i mai krever Fagforbundet flere forsøk med sekstimersdag. Nestleder Mette Nord sitter i forbundets arbeidsgruppe som har fremmet følgende forslag til LO-kongressen:

«LO vil videreføre og utvide forsøksordninger med redusert arbeidstid, slik som sekstimersdag med full lønnskompensasjon i flere bransjer og sektorer. Disse må ha en tilstrekkelig lengde for å kunne vurdere flere forhold ved slik arbeidstid, og for å bygge videre på de erfaringer som er gjort.

LO mener sekstimersdag vil ha en positiv innvirkning på sykefravær og uføretrygding i yrker med stor belastning. Forsøk med redusert arbeidstid vil også bidra positivt i arbeidet med hele stillinger, heter det i Fagforbundets forslag foran LO-kongressen.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy