JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsøk med sekstimersdag i Fagforbundet

Fagforbundet har startet et forsøk med seks timers arbeidsdag eller 30 timers uke med full lønn for sine ansatte i førstelinjetjenesten, arkivet, medlemsregisteret og forsikringssekretariatet.

2012110810582120131216205029

monica.schanche@fagforbundet.no

– Dette er et viktig prinsipp vi har kjempet for i lang tid overfor andre arbeidsgivere. Vi syns det er viktig å få testet ut selv, sier nestleder Mette Nord i Fagforbundet til fagbladet.no.

Hun håper forsøket vil bidra til at de ansatte kan stå lenger i arbeid, kan yte mer og få redusert sykefravær.

– Vi ser forsøket som et godt virkemiddel, og er glad for at vi nå endelig er kommet i gang, sier Nord. Forsøket skal gå over ett år.

Kan også velge 30 timers uke

Leder Marianne Solem i førstelinjetjenesten syns dette blir spennende å teste ut.

– Når det nå er åpnet for at medarbeiderne kan velge enten seks timers arbeidsdag eller 30 timers uke, kan det lettere tilpasses livssituasjonen til den enkelte.

– For småbarnsforeldre som skal levere og hente i barnehagen, er sekstimersdag et veldig pluss. De som ikke har slike utfordringer, kan arbeide 30 timers uke. Det vil si arbeide fullt i fire dager og ha en dag fri.

Skrekkblandet fryd

Lederen av førstelinjetjenesten framholder at arbeidsoppgavene ikke blir færre, men må gjennomføres på kortere tid.

– Det blir spennende å se hvordan vi takler dette når uforutsette ting skjer. Vi går til dette med skrekkbandet fryd, men det er god stemning i avdelingene for å få det til, sier Marianne Solem.

Krav til LO-kongressen

Foran LO -kongressen i mai krever Fagforbundet flere forsøk med sekstimersdag. Nestleder Mette Nord sitter i forbundets arbeidsgruppe som har fremmet følgende forslag til LO-kongressen:

«LO vil videreføre og utvide forsøksordninger med redusert arbeidstid, slik som sekstimersdag med full lønnskompensasjon i flere bransjer og sektorer. Disse må ha en tilstrekkelig lengde for å kunne vurdere flere forhold ved slik arbeidstid, og for å bygge videre på de erfaringer som er gjort.

LO mener sekstimersdag vil ha en positiv innvirkning på sykefravær og uføretrygding i yrker med stor belastning. Forsøk med redusert arbeidstid vil også bidra positivt i arbeidet med hele stillinger, heter det i Fagforbundets forslag foran LO-kongressen.»

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy