Med støtte fra blant andre Fagforbundet og KLP startet Modum kommune våren 2010 et prosjekt for å kartlegge hvordan et målrettet treningsprogram kan bedre helsa og arbeidsevnen hos kommunens renholdere.
– Prosjektgruppa har allerede gjennomført tre måneder med jevnlige treningsøkter, og vært igjennom grundige kartlegginger både før og etter. Mot slutten av 2012 regner vi med å ha resultatene klare, sier prosjektleder og fysioterapeut Randi C. Johansen ved Modum Felles Bedriftshelsetjeneste.
Lavere sykefravær
Blant de 43 ansatte i renholdsavdelingen takket 30 ja til å være med i prosjektet.
– De ble delt inn i to grupper, hvor 15 har deltatt i organisert trening i arbeidstida, og resten er i en kontrollgruppe som ikke trente. Så skal vi måle dem opp mot hverandre og se hva resultatene sier, forklarer Johansen.
I 2009 var sykefraværet blant renholderne i Modum kommune på 10,5 prosent. Det er et tall prosjektleder Johansen håper å senke ved hjelp av trening.
– Underveis i treningsperioden har renholderne sagt at dette virker, og at de kjenner at de mestrer jobben bedre. Ved siste måling hadde sykefraværet gått betydelig ned, men vi vet ikke sikkert om det skyldes treningen, forklarer prosjektlederen.
Vanskelig å finne tid
Det er armer, nakke, skuldre og rygg som er de vanligste problemområdene blant renholdere. En halvtime betalt trening to ganger i uka har gjort stor forskjell for de ansatte ved Modumheimen alders- og sykehjem, men når den organiserte treningsperioden er ferdig, er det opp til dem selv å finne tid til økta.
– De fleste vil gjerne fortsette, men utfordringen er å ta seg tid til det. Da er det bedre å ta et kvarter enn ingenting. Dette er veldig fine øvelser som gjør godt, og styrker opp både skuldre og armer, sier renholdsoperatør Ragne-Livi Kind Olsen.
Det er Modum kommune som vil ta den endelige avgjørelsen om den fysiske treningen fortsetter etter at prosjektet er avsluttet.
– Hvis resultatene viser at dette er positivt, kan det være verdt å fortsette. Målet er også å få folk til å stå i jobben lenger, så dette er veldig spennende, sier prosjektleder Johansen.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
FOREBYGGER: Harald Elgsaas gjør ren en skorstein i Krsitiansund. Fra om med nå heter han og hans kolleger brannforebyggere.
Kathrine Geard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Billedtekst: – Jeg er fornøyd med at ambulansearbeidere står på lista over dem som skal prioriteres for å få vaksine. Men renholdere og portører bør nok også i enkelte tilfeller stå i første rekke for å få vaksine, mener Iren Luther.
Birgit Dannenberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL