JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Renholdere trener i arbeidstida

Ved hjelp av fysisk trening i arbeidstida skal renholderne i Modum kommune få bedre helse og økt arbeidsevne.

2012010209161220131216175913

Med støtte fra blant andre Fagforbundet og KLP startet Modum kommune våren 2010 et prosjekt for å kartlegge hvordan et målrettet treningsprogram kan bedre helsa og arbeidsevnen hos kommunens renholdere.

– Prosjektgruppa har allerede gjennomført tre måneder med jevnlige treningsøkter, og vært igjennom grundige kartlegginger både før og etter. Mot slutten av 2012 regner vi med å ha resultatene klare, sier prosjektleder og fysioterapeut Randi C. Johansen ved Modum Felles Bedriftshelsetjeneste.

Lavere sykefravær

Blant de 43 ansatte i renholdsavdelingen takket 30 ja til å være med i prosjektet.

– De ble delt inn i to grupper, hvor 15 har deltatt i organisert trening i arbeidstida, og resten er i en kontrollgruppe som ikke trente. Så skal vi måle dem opp mot hverandre og se hva resultatene sier, forklarer Johansen.

I 2009 var sykefraværet blant renholderne i Modum kommune på 10,5 prosent. Det er et tall prosjektleder Johansen håper å senke ved hjelp av trening.

– Underveis i treningsperioden har renholderne sagt at dette virker, og at de kjenner at de mestrer jobben bedre. Ved siste måling hadde sykefraværet gått betydelig ned, men vi vet ikke sikkert om det skyldes treningen, forklarer prosjektlederen.

Vanskelig å finne tid

Det er armer, nakke, skuldre og rygg som er de vanligste problemområdene blant renholdere. En halvtime betalt trening to ganger i uka har gjort stor forskjell for de ansatte ved Modumheimen alders- og sykehjem, men når den organiserte treningsperioden er ferdig, er det opp til dem selv å finne tid til økta.

– De fleste vil gjerne fortsette, men utfordringen er å ta seg tid til det. Da er det bedre å ta et kvarter enn ingenting. Dette er veldig fine øvelser som gjør godt, og styrker opp både skuldre og armer, sier renholdsoperatør Ragne-Livi Kind Olsen.

Det er Modum kommune som vil ta den endelige avgjørelsen om den fysiske treningen fortsetter etter at prosjektet er avsluttet.

– Hvis resultatene viser at dette er positivt, kan det være verdt å fortsette. Målet er også å få folk til å stå i jobben lenger, så dette er veldig spennende, sier prosjektleder Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy