JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ufaglærte uten opplæring gjør sykepleier-oppgaver i Attendo

GRANSKER: Attendo Hjemmetjeneste har satt i gang full gransking av de ansattes påstander om lovstridige forhold i bedriften. Illustrasjonsfoto.

GRANSKER: Attendo Hjemmetjeneste har satt i gang full gransking av de ansattes påstander om lovstridige forhold i bedriften. Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

Ifølge Cathrine Hoaas, sykepleier i Attendo Hjemmetjeneste, er praksisen skremmende og ulovlig.

2015042712000020230821171436

stig@lomedia.no

yngvil@lomedia.no

FriFagbevegelse har tidligere skrevet om brudd på overtidsbestemmelsene og andre kritikkverdige forhold i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo.

Attendo setter også ufaglærte ansatte til å stelle kreftsår, leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – uten å lære dem opp først.

Dette er ikke lov, ifølge helsepersonell-loven.

Sårbehandling

Mange ufaglærte ved Attendo har utført sårbehandling uten å ha fått opplæring i dette flere ganger, viser dokumentasjon FriFagbevegelse har fått tilgang til.

Pille Viirsalu, ufaglært ansatt i Attendo, er blitt satt til å behandle blant annet kreftsår hos pasienter seks ganger siden mars i år, uten å ha fått kurs i sårbehandling.

«Fjernet noe hudutvekst på venstre side av ansiktet (…). Væsker en del, dårlig sårheling (…)», rapporterte hun i registreringssystemet Gerica, som FriFagbevegelse har kopi av.

Blant annet behandlet Viirsalu et kreftsår som Attendo anslår skal ta 10 minutter å gjøre. Følgende går fram av registreringssystemet:

«Sårbehandling, utvekst under halsen. Ta forsiktig av gammel bandasje – dokumenter om den har trukket igjennom. Vask med stellesett og vann/NACL. OBS! Ikke trykk hardt ellers begynner det å blø lett. Ta på sorbact (OBS: Bruk egen saks!!!). Ta på mepore. Dokumenter. Skal behandles tørt. Viktig!»

En ansatt uten medisinsk kompetanse skal med andre ord gjøre alt dette på 10 minutter.

– Ufaglærte har ikke kunnskap nok til å observere slike sår eller til å dokumentere prosedyren, ifølge sykepleier Cathrine Hoaas, som sammen med flere kolleger skrev et innlegg i FriFagbevegelse 20. april.

Blæreskylling

23 år gamle Laura Bakke Lillegård ble beordret til å gjøre blæreskylling hos pasienter med urinkateter i fjor uten å ha fått opplæring i det. Dette ble registrert av sykepleieleder. FriFagbevegelse har fått sms-utveksling om saken.

Utskrift av registreringssystemet ved Attendo Hjemmetjeneste i Oslo viser også at Pille Viirsalu har foretatt blæreskylling tre andre ganger i våres, også hos pasient med flere diagnoser.

Attendos arbeidslister viser at også flere ufaglærte kolleger har utført slike tjenester uten opplæring i dette.

Sykepleier Cathrine Hoaas understreker at det er uforsvarlig og i strid med helsepersonell-loven.

Utprøving av medisiner

Ufaglærte hos Attendo Hjemmetjeneste følger også opp pasienter som kommer rett fra sykehus og skal prøve ut nye medisiner hjemme. Det har flere av de ufaglærte heller ikke fått opplæring i.

Virkningen av medisinene må overvåkes nøye, og kompetente fagpersoner må sjekke om de virker slik de skal. Dette har ikke ufaglærte kunnskap om, understreker sykepleier Hoaas.

Delegering av oppgaver knyttet til legemiddelhåndtering må skje etter en konkret vurdering av kvalifikasjonene til personen som delegeres oppgaven, ifølge helsepersonell-lovens § 5. Tildelingen forutsetter at personellet er gitt nødvendig opplæring for å kunne utføre oppgavene på en faglig forsvarlig måte. Det må gis nødvendige instrukser og føres løpende kontroll med utføring av oppgaven.

Attendos ansvar

– Er det Attendo gjør ulovlig?

– Når Attendo gir sine ansatte oppgaver har Attendo ansvaret for å forsikre seg om at de ansatte har kompetanse til å utføre dem, kompetanse de har fra før eller som de har fått fra Attendo, sier Kristin Cordt-Hansen, direktør i Helsedirektoratets avdeling for bioteknologi og helserett. Hun legger til:

– Den enkelte ansatte har også et ansvar for ikke å gjøre en jobb utover sin kompetanse og må varsle arbeidsgiver hvis de ikke har kompetansen, sier Cordt-Hansen.

Det har de ansatte i Attendo Hjemmetjeneste gjort.

Nå har de fagorganiserte i bedriften valgt tillitsvalgt og kommet i dialog med sin arbeidsgiver gjennom Fagforbundet.

Denne artikkelen baserer seg på hva ansatte tidligere har sagt og levert av dokumentasjon til FriFagbevegelse.

Attendo gransker seg selv

Vi stilte disse spørsmålene til Attendo:

– Flere ansatte i Attendo Hjemmetjeneste vi har snakket med forteller at ufaglærte har blitt satt til å stelle kreftsår og leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – alt uten å ha fått opplæring av Attendo i dette først eller fra før de begynte hos Attendo.

Hva er deres kommentar?

– Hvis Attendo hevder at de har fått opplæring i disse oppgavene, hva slags opplæring er det og hvordan er opplæringen dokumentert?

Og fikk dette svaret:

– Som vi har sagt tidligere har vi iverksatt full gransking av påstandene om mulige avvik. Sammen med de ansatte og deres representanter går vi gjennom hele sakskomplekset, samtidig som også Oslo kommune gransker oss. Resultatet av dette er ikke klart, sier Geir Hansen, kommunikasjonsansvarlig i Attendo Norge.

Dette sier loven:

• Kravet til forsvarlighet setter rammen for hva helsepersonell kan gjøre, også for ufaglærte.

Det framgår av omsorgstjenesteloven § 4-1, spesialisthelsetjenesteloven §2-2 og helsepersonell-loven §4.

• Virksomheter som yter helsetjenester skal sørge for at ansatte gis den opplæring, etterutdanning og videreutdanning som er påkrevd for at den enkelte skal kunne utføre sitt arbeid forsvarlig.

Det framgår av spesialisthelsetjenesteloven § 3-10 og helse- og omsorgstjenesteloven kapittel 8.

Dette er saken

• FriFagbevegelse har tidligere skrevet om brudd på overtidsbestemmelsene og andre kritikkverdige forhold i Attendo Hjemmetjeneste i Oslo.

• Attendo setter også ufaglærte ansatte til å stelle kreftsår, leggsår, gjøre blæreskylling og dele ut medisiner til pasienter i starten av behandlingen – uten å lære opp de ansatte først.

• Det er i strid med loven.

Når Attendo gir sine ansatte oppgaver har Attendo ansvaret for å forsikre seg om at de ansatte har kompetanse til å utføre dem.

Kristin Cordt-Hansen, direktør i Helsedirektoratets avdeling for helserett

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy