FORTVILA: – Både lønn, pensjon og pasientenes ve og vel bekymrer oss, sier Tove Paulsen (t.v.). Her er hun sammen med kollegene Berit Bekkelund, Tove Unneberg, Iren Forårsveen og Ann-Kristin Halvorsen. Helt til høyre Inger Johanne Norr.
Nils Henning Vespestad/Østlendingen
karin.svendsen@fagbladet.no
Flertallet i formannskapet sa nei til å legge driften av to sykehjem i Elverum ut på anbud. Onsdag denne uka skal kommunestyret stemme over forslaget. Innen den tid har ordfører Erik Hanstad (H) fått overlevert om lag 3500 underskrifter fra innbyggere som støtter de ansatte i deres kamp mot privatisering. De to sykehjemmene har til sammen 109 ansatte fordelt på 58 årsverk.
Inger Johanne Norr, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Elverum, forteller at underskriftslistene har ligget ute på kommunens fire sykehjem, i butikker, og at Fagforbundet Sykepleierforbundet har stått på stand i sentrum for å samle underskrifter.
Borgerlig flertall
Høyre (med 12 representanter i kommunestyret) og Fremskrittspartiet (3 representanter) er de eneste partiene som helt sikkert vil stemme for konkurranseutsetting. Arbeiderpartiet (14) og Sv (1) vil stemme imot.
– Vi håper det borgerlige flertallet sprekker, sier Inger Johanne Norr.
For Senterpartiet har 1 representant i tillegg til varaordføreren, og har sagt de ikke vil støtte Høyre og Fremskrittspartiet i denne saken. Det samme har representanten fra Team Elverum. Venstres ene pluss en uavhengig representant har ikke tonet flagg, ifølge Norr.
Pasientene kan ikke velge
Mens forkjemperne for privatisering mener tjenestene blir bedre og lønningene høyere, hevder Fagforbundet det motsatte.
– Vi har samla mange rapporter som viser at konkurranseutsettelse fører til mer bruk av ufaglært arbeidskraft, nedbemanning og kortere vakter, sier Tove Paulsen, plasstillitsvalgt på Lyngholtet sykehjem.
Inger Johanne Norr viser til avtaleverket.
– Det er bare å se på tariffavtalene, så ser vi at det er store forskjeller på inntekten til dem som arbeider på kommunale sykehjem og dem som er ansatt på private, sier hun.
Pasientene kan ikke velge
Tove Paulsen arbeider som helsefagarbeider på en forsterka skjermet enhet hvor mange ansatte har videreutdanning i geriatri og psykiatri.
– Kommunen har betalt mye av videreutdanninga vår. Hvis sjukehjemmene blir konkurranseutsatt, tror jeg mange av de yngre slutter, og da har ikke kommunen lenger noen nytte av den kompetansen de har betalt for, sier Paulsen.
Helsefagarbeideren syns det er vanskelig å ta politikere som snakker om pasientenes valgfrihet på alvor.
– Vi har bare én forsterka skjerma enhet i kommunen, så det er ikke noen å velge mellom. Dessuten er mange av pasientene våre tvangsinnlagt, sier hun.
Velger verdier
Inger Johanne Norr tror mange ikke tenkte hva de borgerlige politikerne kunne gjøre med arbeidsplassene deres da de stemte ved forrige kommunevalg.
– I kommunevalg er det mange som stemmer på personer og ikke på partier, sier hun.
Nå oppfordrer Norr folk til å lese partiprogrammene.
– Vi velger verdier, arbeidsgiver og hva slags samfunn vi vil ha, understreker hun.
SKIDE GODT: Lillestrøm kommune kuttet kraftig i dopapirutgiftene og sparte renholderne mye jobb ved å bli smartere til å telle papirmetere.
Stockthings/Colourbox
SKJULT: Nede i vannet under kaia på Stavanger har en gammel vannstandsmåler jevnt og trutt logget endringer i havnivået i over hundre år. Det kan ha reddet byen fra en ødeleggende storflom.
Werner Juvik
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
TAR KAMPEN: Liv Dagrun Fosse, Kristin De Paoli, Kristin Helene Adams og Linda Rosendahl streiker for at ansatte i privat omsorg skal ha lik lønn som sine kollegaer i offentlig sektor.
Ida Søraunet Wangberg
Forbrukerøkonom Silje Sandmæl Sandmæl håper at folk er motivert til å ta grep om egen sparing.
STIG B. FIKSDAL
BORTE: Der Knut Granheims hus en gang sto, er det nå anlagt en flomsikret strandpromenade.
Werner Juvik