JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Leverer 3500 underskrifter mot privatisering

FORTVILA: – Både lønn, pensjon og pasientenes ve og vel bekymrer oss, sier Tove Paulsen (t.v.). Her er hun sammen med kollegene Berit Bekkelund, Tove Unneberg, Iren Forårsveen og Ann-Kristin Halvorsen. Helt til høyre Inger Johanne Norr.

FORTVILA: – Både lønn, pensjon og pasientenes ve og vel bekymrer oss, sier Tove Paulsen (t.v.). Her er hun sammen med kollegene Berit Bekkelund, Tove Unneberg, Iren Forårsveen og Ann-Kristin Halvorsen. Helt til høyre Inger Johanne Norr.

Nils Henning Vespestad/Østlendingen

Ansatte på sykehjemmene i Elverum tror ikke på myten om bedre kvalitet for beboerne og bedre arbeidsforhold for de ansatte.

2015042812000020150430154255

karin.svendsen@fagbladet.no

Flertallet i formannskapet sa nei til å legge driften av to sykehjem i Elverum ut på anbud. Onsdag denne uka skal kommunestyret stemme over forslaget. Innen den tid har ordfører Erik Hanstad (H) fått overlevert om lag 3500 underskrifter fra innbyggere som støtter de ansatte i deres kamp mot privatisering. De to sykehjemmene har til sammen 109 ansatte fordelt på 58 årsverk.

Inger Johanne Norr, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet i Elverum, forteller at underskriftslistene har ligget ute på kommunens fire sykehjem, i butikker, og at Fagforbundet Sykepleierforbundet har stått på stand i sentrum for å samle underskrifter.

Borgerlig flertall

Høyre (med 12 representanter i kommunestyret) og Fremskrittspartiet (3 representanter) er de eneste partiene som helt sikkert vil stemme for konkurranseutsetting. Arbeiderpartiet (14) og Sv (1) vil stemme imot.

– Vi håper det borgerlige flertallet sprekker, sier Inger Johanne Norr.

For Senterpartiet har 1 representant i tillegg til varaordføreren, og har sagt de ikke vil støtte Høyre og Fremskrittspartiet i denne saken. Det samme har representanten fra Team Elverum. Venstres ene pluss en uavhengig representant har ikke tonet flagg, ifølge Norr.

Pasientene kan ikke velge

Mens forkjemperne for privatisering mener tjenestene blir bedre og lønningene høyere, hevder Fagforbundet det motsatte.

– Vi har samla mange rapporter som viser at konkurranseutsettelse fører til mer bruk av ufaglært arbeidskraft, nedbemanning og kortere vakter, sier Tove Paulsen, plasstillitsvalgt på Lyngholtet sykehjem.

Inger Johanne Norr viser til avtaleverket.

– Det er bare å se på tariffavtalene, så ser vi at det er store forskjeller på inntekten til dem som arbeider på kommunale sykehjem og dem som er ansatt på private, sier hun.

Pasientene kan ikke velge

Tove Paulsen arbeider som helsefagarbeider på en forsterka skjermet enhet hvor mange ansatte har videreutdanning i geriatri og psykiatri.

– Kommunen har betalt mye av videreutdanninga vår. Hvis sjukehjemmene blir konkurranseutsatt, tror jeg mange av de yngre slutter, og da har ikke kommunen lenger noen nytte av den kompetansen de har betalt for, sier Paulsen.

Helsefagarbeideren syns det er vanskelig å ta politikere som snakker om pasientenes valgfrihet på alvor.

– Vi har bare én forsterka skjerma enhet i kommunen, så det er ikke noen å velge mellom. Dessuten er mange av pasientene våre tvangsinnlagt, sier hun.

Velger verdier

Inger Johanne Norr tror mange ikke tenkte hva de borgerlige politikerne kunne gjøre med arbeidsplassene deres da de stemte ved forrige kommunevalg.

– I kommunevalg er det mange som stemmer på personer og ikke på partier, sier hun.

Nå oppfordrer Norr folk til å lese partiprogrammene.

– Vi velger verdier, arbeidsgiver og hva slags samfunn vi vil ha, understreker hun.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy