JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Integrering handler om møte mellom mennesker

– Før vi kan snakke om møte mellom kulturer, må vi snakke om møte mellom mennesker, sa Loveleen Brenna på Fagforbundets integreringskonferanse på Sørmarka utenfor Oslo.

2012111313115520131216205407

per.flakstad@fagforbundet.no

Medlemmer som arbeider med integrering kommer fra mange forskjellige yrkesgrupper som er plassert i flere av forbundets seksjoner. Derfor var det viktig for Fagforbundet å samle dem til en felles konferanse.

Finne grunnkjernen

Den norsk-indiske forfatteren og tidligere leder av foreldreutvalget i grunnskolen, Loveleen Brenna, var opptatt av å skrelle av alle lagene og finne en grunnkjerne der vi alle er like, før vi kunne begynne å se på hvordan vi er forskjellige.

– Etter 22. juli gikk vi alle sammen i blomstertog. Det spilte ingen rolle hvilken bakgrunn vi hadde. Vi sto alle samlet i sjokket, sorgen og medfølelsen.

– Det er mer som binder oss mennesker sammen enn som skiller oss, og det er denne felles kjernen jeg ønsker at vi skal møtes i, sa Brenna.

Hun minnet også om at mennesker har ulik bakgrunn og er forskjellig selv om de kommer fra samme sted i verden.

– Det kan være større forskjell på to mennesker fra India enn mellom to mennesker som har norsk og indisk bakgrunn, mente hun, og brukte seg selv som eksempel.

– Pappa måtte kjempe for sin egen skolegang , mens mamma kom fra en familie der skolegang var helt naturlig også for jenter. Jeg opplevde at det var større forskjell på bakgrunnen til mine foreldre enn jeg opplevde forskjellen mellom nordmenn og indiere, sa Brenna.

Pose rundt røttene

Hun sammenliknet det å bli rykket opp med røttene og flytte til et annet land med å flytte et tre.

– For å ta vare på røttene, knytter vi en pose rundt. Slik er det også med mennesker. Når de forlater noe – enten det er hjembyen og flytter til en ny by i Norge – eller de flytter hit til landet fra en helt annen kant av verden, beskytter de sin egen identitet gjennom å ha en pose rundt røttene.

– Men for å få rotfeste i ny jord, må posen rundt røttene fjernes. Ellers vil ikke treet bære god frukt.

– Jeg har snakket med mange som har kommet til Norge, og de sier de er villige til å fjerne posen rundt sine egne røtter, men de er samtidig livredde for å miste seg selv og sin identitet, sa Brenna.

Gi barna sterke føtter

Hun understreket også at det er umulig å plante trær i jord med tele.

– Jo mer de opplever av rasisme og stigmatisering, desto vanskeligere er det å fjerne posen rundt sine egne røtter, og folk er også mindre villige til å prøve.

– Derfor har begge parter et ansvar for integreringene – ikke bare dem som skal integreres og blir «mer norske», sa Brenna.

Hun mente det er viktig å gi barn «sterke føtter», mer enn «sterke røtter».

– Med et trygt selvbilde kan de pendle mellom ulike verdisett og kulturer.

– Menneskelig mangfold handler om å ha et fellesskap med rom for å være annerledes. Det handler om «både og», ikke «enten eller», sa Loveleen Brenna.

Friske diskusjoner

Hun var en av flere innledere på den to dager lange konferansen som hadde samlet 80 deltakere.

Deltakerne måtte også selv bidra, blant annet i en øvelse der de skulle stille seg opp i enig, uenig og vet ikke-grupper når de ble konfrontert med påstander om alt fra alkoholpriser til bønnerom på arbeidsplassen og muslimske skoler. Dette førte til mange friske og spennende – og for mange tankevekkende – meningsutvekslinger.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy