per.flakstad@fagforbundet.no
Medlemmer som arbeider med integrering kommer fra mange forskjellige yrkesgrupper som er plassert i flere av forbundets seksjoner. Derfor var det viktig for Fagforbundet å samle dem til en felles konferanse.
Finne grunnkjernen
Den norsk-indiske forfatteren og tidligere leder av foreldreutvalget i grunnskolen, Loveleen Brenna, var opptatt av å skrelle av alle lagene og finne en grunnkjerne der vi alle er like, før vi kunne begynne å se på hvordan vi er forskjellige.
– Etter 22. juli gikk vi alle sammen i blomstertog. Det spilte ingen rolle hvilken bakgrunn vi hadde. Vi sto alle samlet i sjokket, sorgen og medfølelsen.
– Det er mer som binder oss mennesker sammen enn som skiller oss, og det er denne felles kjernen jeg ønsker at vi skal møtes i, sa Brenna.
Hun minnet også om at mennesker har ulik bakgrunn og er forskjellig selv om de kommer fra samme sted i verden.
– Det kan være større forskjell på to mennesker fra India enn mellom to mennesker som har norsk og indisk bakgrunn, mente hun, og brukte seg selv som eksempel.
– Pappa måtte kjempe for sin egen skolegang , mens mamma kom fra en familie der skolegang var helt naturlig også for jenter. Jeg opplevde at det var større forskjell på bakgrunnen til mine foreldre enn jeg opplevde forskjellen mellom nordmenn og indiere, sa Brenna.
Pose rundt røttene
Hun sammenliknet det å bli rykket opp med røttene og flytte til et annet land med å flytte et tre.
– For å ta vare på røttene, knytter vi en pose rundt. Slik er det også med mennesker. Når de forlater noe – enten det er hjembyen og flytter til en ny by i Norge – eller de flytter hit til landet fra en helt annen kant av verden, beskytter de sin egen identitet gjennom å ha en pose rundt røttene.
– Men for å få rotfeste i ny jord, må posen rundt røttene fjernes. Ellers vil ikke treet bære god frukt.
– Jeg har snakket med mange som har kommet til Norge, og de sier de er villige til å fjerne posen rundt sine egne røtter, men de er samtidig livredde for å miste seg selv og sin identitet, sa Brenna.
Gi barna sterke føtter
Hun understreket også at det er umulig å plante trær i jord med tele.
– Jo mer de opplever av rasisme og stigmatisering, desto vanskeligere er det å fjerne posen rundt sine egne røtter, og folk er også mindre villige til å prøve.
– Derfor har begge parter et ansvar for integreringene – ikke bare dem som skal integreres og blir «mer norske», sa Brenna.
Hun mente det er viktig å gi barn «sterke føtter», mer enn «sterke røtter».
– Med et trygt selvbilde kan de pendle mellom ulike verdisett og kulturer.
– Menneskelig mangfold handler om å ha et fellesskap med rom for å være annerledes. Det handler om «både og», ikke «enten eller», sa Loveleen Brenna.
Friske diskusjoner
Hun var en av flere innledere på den to dager lange konferansen som hadde samlet 80 deltakere.
Deltakerne måtte også selv bidra, blant annet i en øvelse der de skulle stille seg opp i enig, uenig og vet ikke-grupper når de ble konfrontert med påstander om alt fra alkoholpriser til bønnerom på arbeidsplassen og muslimske skoler. Dette førte til mange friske og spennende – og for mange tankevekkende – meningsutvekslinger.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte