ola.tommeras@fagforbundet.no
Sjåfør Jan Johansen og driftssjef Trond Vik går mellom bussene på den enorme parkeringsplassen på Rosenholm utenfor Oslo. Plassen fylles opp av gassbusser og hybridbusser drevet av strøm og diesel. Bussene har allerede begynt å trafikkere rutene i Oslo sør. I april kommer hydrogenbusser med brenselcelleteknologi. Da får passasjerene oppleve transport som er fri for både utslipp og støy.
Lager besøkssenter
Unibuss overtok kjøringen for Oslo sør i oktober, etter at selskapet vant anbudet med de ambisiøse miljøkravene i fjor. I høst begynte de første gass- og hybridbussene å frakte passasjerer i hovedstaden. Unibuss forventet at miljøbussene vil vekke internasjonal oppsikt.
– Vi planlegger et besøkssenter i kontorbygget her, forteller Trond Vik. Besøkssenteret vil være for gjester fra inn- og utland, og inneholde beskrivelser og fakta om bussene.
Ned mot null
106 busser skal være i drift i Oslo sør. 16 er hybrider. De drives med strømmotorer som får kraft fra dieselaggregat. Forbruket til disse er 25 prosent lavere enn ved tilsvarende dieseldrevne busser. Utslippet er opptil 75 prosent lavere.
22 busser går på biogass produsert av kloakk ved renseanlegget på Bekkelaget. Gasstasjonen er allerede etablert på Rosenholm.
Til våren kommer eksperimentbussene. Fem hydrogenbusser settes i trafikk. De får kraft til strømmotorer fra brenselceller fyret på hydrogen. Utslipp er null. Støy er null.
Utenfor kontorbygget er arbeidet med å bygge hydrogenstasjonen i full gang.
– Spennende prosjekt
– Det er moro å få være med på å bygge opp et slikt sted, sier Trond Vik. Han ser fram til hydrogenbussene som skal komme neste år.
– Først og fremst fordi det er spennende å prøve ut teknologien. Hydrogenbussene er på eksperimentstadiet. De er dyre i innkjøp og drift, har mindre kapasitet og kortere kjørelengde. Upraktiske med andre ord, men spennende. Og sikkert er at passasjerene vil legge merke til at bussen de sitter i er lydløs, sier driftssjef Trond Vik.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
Vidar Eriksen
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad