JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi må mobilisere pensjonistene i valgkampen

ENGASJERT: Tidligere forbundsleder Jan Davidsen mener det er viktig for medlemmer og tillitsvalgte å engasjere seg i høstens valgkamp. Selv er han kandidat til bystyret i Bergen.

ENGASJERT: Tidligere forbundsleder Jan Davidsen mener det er viktig for medlemmer og tillitsvalgte å engasjere seg i høstens valgkamp. Selv er han kandidat til bystyret i Bergen.

Per Flakstad

– Hvis vi klarer å holde regjeringspartiene unna politisk flertall i flest mulig norske kommuner ved høstens lokalvalg, kan vi begrense skadevirkningene av den borgerlige politikken, mener Jan Davidsen.

2015050612000020150507142827

Etter at han gikk av som leder i Fagforbundet i 2013, er Davidsen blitt pensjonist. 66-åringen tilhører Norges raskest voksende aldersgruppe, og han mener det kan være avgjørende viktig å mobilisere nettopp denne gruppa i både høstens lokalvalg og i stortingsvalget i 2017.

– Vi snakker om mennesker med lang erfaring både fra arbeidslivet og fra livet for øvrig. De vet hva den norske fordelings- og utjevningspolitikken har betydd for deres livssituasjon og for Norge som et godt og velfungerende land å bo i.

– De er også morgendagens brukere av offentlige omsorgstjenester, og er selvsagt opptatt av kvaliteten på tjenestene. Samtidig har de barn og barnebarn, og derfor vil de fleste av dem ikke bare være opptatt av seg selv, men også av for eksempel barnehageutbygging og skolepolitkkk, sier Davidsen.

– Vet hva den norske modellen betyr

Også lederen av pensjonistutvalget i Fagforbundet, Bjørg Hageløkken, mener det er viktig at pensjonistene i forbundet både aktiviserer seg og mobiliserer foran valget.

– Vi har, som Davidsen sier, både erfaring og kunnskap. Ikke minst har vi kjent på kroppen hvordan den norske modellen over mange år har gitt oss en samfunnsutvikling med et velorganisert arbeidsliv med god medarbeiderinnflytelse og små økonomiske og sosiale forskjeller. Vi vet derfor hva vi kan miste hvis denne modellen forsvinner til fordel for et mer toppstyrt arbeidsliv og en mer elitepreget samfunnsstyring, sier Hageløkken.

– Vi har mye å tilføre politikken

Den tidligere forbundslederen stiller selv som kandidat for Arbeiderpartiet til bystyret i Bergen. Han står ikke på sikker plass, og valget vil vise om han kommer inn eller ikke. Han begrunner avgjørelsen om å stille til valg slik:

– Jeg syns det er viktig at flest mulig med bakgrunn som tillitsvalgt i Fagforbundet sier ja til å ta på seg politiske verv eller å ha tett kontakt med lokale politikere fra de rødgrønne partiene. Vi har mye å tilføre politikken med vår erfaring i de kommunale tjenestene. Vi kan bidra med praktisk hverdagskunnskap, og i tillegg har dette forbundet et politisk helhetssyn og en verdiforankring som gjør oss i stand til å se politikken og velferdstjenestene som en helhet, sier han.

– Det fins nok av konsulenter som mener mye om offentlige tjenester, derfor må vi som arbeider med dette til daglig sikre at lokalpolitikerne får den informasjonen og den kunnskapen vi mener de bør ha før de fatter viktige beslutninger.

Velger egne arbeidsgivere

Davidsen besøkte fylkesmøtet som Buskerud og Hedmark holdt sammen før påske, og der snakket han blant annet om det kommende lokalvalget.

– Selv om det ikke er mulig å skifte regjering før ved stortingsvalget i 2017, tas mange av beslutningene som gjelder den norske velferdsstaten lokalt i fylkesting og kommunestyrer.

– Derfor vil det bety mye for velferdstjenester som barnevern, pleie og omsorg og barnehagepolitkk hvem som styrer lokalt. Skadevirkningene av regjeringens borgerlige politikk kan begrenses, mener han.

For de ansatte i fylker og kommuner, er det dessuten deres egne arbeidsgivere som står på valg 14. september. Resultatet vil derfor påvirke arbeidsbetingelsene deres.

Blant annet har det i vinter pågått en aksjon for å få kommunestyrer og fylkesting til å forplikte seg til å følge reglene i den gamle arbeidsmiljøloven slik at det ikke blir så lett å ansette folk midlertidig. Om høstens valg gir borgerlig eller rødgrønt flertall, kan være avgjørende for om slike initiativ blir fulgt opp.

Må være konkrete

I tillegg kan lokalvalget ha stor betydning for om kommunale arbeidsplasser blir konkurranseutsatt, og at private selskaper overtar driften av tjenestene. Dette igjen kan ha stor betydning for pensjonene til de ansatte, og spesielt de som risikerer å miste muligheten til AFP.

– Men da må også de tillitsvalgte tørre å være konkrete når de engasjerer seg i den lokale valgkampen. De må snakke om tjenestetilbudet til 87 år gamle Marta, om pensjonen til 58 år gamle Astrid, og om tilbudet i barnehagen til to år gamle Sofie, sier Jan Davidsen.

– Vi må gi velgerne argumenter som de kan kjenne seg igjen i. Da når vi fram med budskapet vårt, fortsetter han.

Pensjonistforbundet

I tillegg til å engasjere pensjonistene i lokalvalget, er både Davidsen og Hageløkken opptatt av at Fagforbundets pensjonister melder seg inn og engasjerer i Pensjonistforbundet.

– Der vil de kunne arbeide og påvirke utviklingen både på nasjonalt og lokalt nivå, sier Davidsen.

– Pensjonistforbundet har på vegne av alle pensjonister drøftingsrett med regjeringen i trygdeoppgjøret og i andre viktige saker som gjelder pensjonister og uføre. Lokalt får vi anledning til å påvirke saker som skal behandles på landsmøtet til Pensjonistforbundet, sier Hageløkken.

– Pensjonistene i forbundet har også en rolle å spille i tariffarbeidet, spesielt når det gjelder innføring av AFP og tariffbestemmelser om pensjon, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy