JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Eldorado for bokglade barn

Rum för Barn i Stockholm har så mange forskjellige tilbud at folk glemmer at det er et bibliotek.

2012012412361120131214173747

I fjerde etasje på kulturhuset i Stockholm ligger biblioteket beregnet på dem under ti år.

– Vår ide er å ikke ha så mange leker, men et sted å være sammen, forteller Kerstin Spengler, som er koordinator på biblioteket.

Tanken er at foreldrene eller en annen voksen skal lese, skape, spille spill eller skrive litt sammen med barna sine.

Rom for bevegelse og ro

Rett innenfor inngangsdøra, i det gule rommet, er de yngstes univers. Her er det få leker, mange bøker og mye boltreplass bak lave grinder slik at ingen stikker av.

I den store sofaen er det godt å sitte og lese bøker. Bokhyllene er plassert langs veggene, og de minste barna når de nederste ­bøkene selv.

– Barna er i stadig bevegelse. Derfor har vi laget flere installasjoner som en fordypning i gulvet med flere sitteplasser og trappetrinn, sier Spengler.

Innenfor det gule rommet er stedet for barna fra tre år. Her fanges oppmerksomheten av et klatrestativ som likner på en borg. Her er det en lesehule, små benker, skuffer med overraskelser og mange bokhyller. Barna bruker stige for å nå opp til ­bøkene om universet, himmelrommet, havet eller insekter.

– Bøker er sortert etter tema. Har vi en boks med smådyr og biller i, fins det bøker om disse dyrene ved siden av. Vi kan mene at en bok handler om naturvitenskap, men er barna uenige, endrer vi det, sier koordinatoren.

Rum för barn har søkt penger slik at de kan digitalisere mer. Målet er at barna kan peke på skjermen, så blinker det på stedet hvor boka er og det blir lettere å finne fram.

Trigger nysgjerrigheten

Det nest innerste rommet er for barn opp til ti år. Midt i det hvite og sirkelformede rommet, er det en kombinert sitteplass og bokhylle. Bøkene står i hyller på ­utsiden, og lune stoler innenfor. Bøkene er vist med omslagstegningene mot låneren for å skape nysgjerrighet.

– Barna signerer hvilke bøker, spill eller puslespill de låner og passer godt på. Etterpå rydder de fint sammen igjen. Ingen leker ligger slengt omkring.

Spengler forteller at de fikk det mer strukturert og ryddig etter at biblioteket ble delt opp etter alder.

Proffe kunstnere

Eventyrstund eller allsang står fast på dagens program. I tillegg har biblioteket et bildeverksted for grupper som har bestilt på forhånd og for enkeltbesøkende. Her kan barna eksperimentere med farger og form sammen med en kunstner.

Biblioteket har ansatt fire kunstnere. En av dem er Maria Saveland, som også er utdannet bildepedagog.

– Tanken med å ha kunstnere ansatt, er å introdusere barna til materialer, skulpturer og maling, sier Saveland.

Hun forteller at de bruker profesjonelt materiell, papir og verktøy. Barna finner sitt rom, hører på musikk og slapper av.

– Vi lar barna arbeide i fred. De små er gode fortellere. De vet hva de har gjort.

Eget trafikklys

Er det fullt på biblioteket, er det en egen ventekrok utenfor inngangen. For at folk skal slippe å ta veien helt opp i fjerde etasje, er det plassert et trafikklys som kan ses fra Sergels torg. Rødt lys er fullt hus.

Kø er ikke kult. Derfor oppfordres alle til å se på trafikklyset.

På bloggen står dagens program, boktips tilpasset årstida, og her kan alle også sjekke besøkstrykket uten å måtte ta turen om sentrum.

Krav om at en voksen er med.

Eget kølappsystem og en maksgrense på 120 personer.

Eget nistepakkerom med tilpassede stoler og bord for brukerne.

Låsbare skap.

Låsbare muligheter for vogner i første etasje.

Fire fast ansatte kunstnere. Barna får egne staffeli som koster 30 kroner.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy