JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Heltid gir gevinst til alle parter

ALT ER ÅPENT: – Vi er foreløpig bare enige om ikke å lukke noen dører før vi har gjort et dypdykk i rapporten og andres erfaringer, sier Marthe Delmark. Hun sitter sammen med blant andre Asleigh Stephan Ulep i prosjektgruppa for mer heltid i Frogn.

ALT ER ÅPENT: – Vi er foreløpig bare enige om ikke å lukke noen dører før vi har gjort et dypdykk i rapporten og andres erfaringer, sier Marthe Delmark. Hun sitter sammen med blant andre Asleigh Stephan Ulep i prosjektgruppa for mer heltid i Frogn.

Karin E. Svendsen

Heltidskultur kan ikke bare vedtas. – Det må skapes en felles virkelighetsforståelse og felles vilje lokalt, mener Fafo-forsker Leif Moland.

2015050712000020230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Leif Moland la i formiddag fram Fafo-rapporten som evaluerer programmet Ufrivillig deltid. Den viser hvordan noen helseforetak og kommuner har lykkes med å bevege seg fra en ond sirkel med mye deltid til en god sirkel med stadig større andel heltid.

Blant tilhørerne var Marthe Delmark og Asleigh Stephan Ulep. De har hentet tips fra Fafo-rapporten Større stillinger og bedre drift. Tipsene tar de med hjem til en nyopprettet prosjektgruppe som skal øke andelen heltidsansatte i Frogn kommune. De gleder seg over at alle parter på sentralt nivå nå ser fordelene ved en heltidskultur.

Kinderegg til alle

KS-direktør Lasse Hansen gikk så langt som å betegne heltid som et trippel kinderegg.

– Forskningen sier at det ligger minst tre gevinster til tre målgrupper i heltid. Han viser her til den gode sirkelen hvor større stillinger fører til bedre arbeidsmiljø, bedre kvalitet og mer effektivitet.

– Forutsetningen for å komme videre er at alle parter virkelig vil, og at de som har skoa på, de som styrer og de som bevilger penger, jobber sammen for heltid, sa Hansen.

Men det må skje lokalt

Enigheten om fordelene ved heltid er rørende stor blant alle som representerte arbeidstakere og arbeidsgivere sentralt. Men flere som deltok i debatten etter Leif Molands presentasjon, pekte på at det var lokalt det må skje noe, og at det er her utfordringene ligger.

– Det er ikke nok å vedta heltid eller endre lovverket, sier Moland som begynte å arbeide med ufrivillig deltid allerede i 1994, den gang på oppdrag for Norsk Kommuneforbund (senere en del av Fagforbundet).

– Det må også skapes et felles eierforhold og en felles virkelighetsforståelse lokalt, mener han.

Vil lære av andres erfaringer

Marthe Delmark og Asleigh Stephan Ulep fra Frogn ser fram til å lese hele rapporten som evaluerer 47 prosjekter med til sammen 82 tiltak i programmet Ufrivillig deltid. De sitter begge i en lokal prosjektgruppe som skal øke andelen hele stillinger i Frogn kommune i Akershus.

– De mange gode eksemplene på løsninger har absolutt vekket nysgjerrigheten, sier Delmark, hjelpepleier og tillitsvalgt i Fagforbundet. Hun syns det blir interessant å vurdere ulike tiltak, både dem som har fungert og dem som ikke har vært like heldige.

– Vi trenger ikke gjøre samme feil som andre, men vi behøver heller ikke begynne forfra, sier hun.

Delmark syns forsøkene med vikar-pool virker mest interessante, mens Ulep, som er tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, mener forsøk med lange vakter er verdt å se nærmere på.

Prosjektarbeidet er ennå i startgropa. Foreløpig er prosjektgruppa ikke enige om stort annet enn at de skal besøke andre virksomheter før de utarbedier sin egen modell.

– Vi er helt åpne nå, og skal gjøre noen dypdykk før vi utvikler noe hos oss, sier Delmark.

Må ha prosjektleder

Leif Moland mener en prosjektleder er helt nødvendig for suksess. Han har sett mange gode forsøk har strandet nettopp av mangel på midler til prosjektledelse. Fafo-forskeren blir optimistisk på vegne av Frogn når han hører at den biten er allerede på plass. Han håper prosjektgruppa vil finne nyttige tips i rapporten.

– Den er jo skrevet i det øyemed, sier han.

Mer krevende enn ventet

Mette Nord, leder i Fagforbundet, har også registrert at ikke alle lykkes med å innføre en heltidskultur.

– Jo nærmere problemet du befinner deg, jo vanskeligere blir det, sier hun.

Selv om det har vært mer krevende å få bukt med deltid enn de fleste hadde forutsett, tror hun både helseforetak og kommuner kommer langt med god ledelse som er i stand til å gi medarbeiderne anerkjennelse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy