Vil avdekke skjulte pengestrømmer

Enorme verdier forsvinner hvert år til såkalte skatteparadis, land som gjør det enkelt for personer og selskaper å unngå skatt. Fagforbundet krever mer åpenhet og reguleringer av pengetransaksjoner.

2012111910185520131216205852

– Kampen mot skatteparadisene handler om demokrati og omfordeling, sa Fanny Voldnes, leder av Fagforbundets samfunnsøkonomiske avdeling på Kapitalfluktkonferansen før helgen.

Konferansen arrangeres av blant annet Tax Justice Network og Skatterevisorenes forening.

Skatteparadis er perfekte for dem som har noe å skjule. De tilbyr full anonymitet og hemmelighold, slik at andre lands politi- og skattemyndigheter ikke har innsyn i hvem som eier selskaper og verdier.

Det er snakk om hundrevis av milliarder kroner som forsvinner hvert år på verdensbasis.

– Når en journalist i Hellas blir arrestert for å ha publisert en liste med navn som har penger stuet vekk i hemmelige sveitsiske bankkontoer, så sier det mye om hvilke krefter som står bak og ønsker å forhindre åpenhet, sa Voldnes.

Regulering

Ifølge henne må det jobbes fram reguleringslovverk på nasjonalt og internasjonalt nivå for å få mer åpenhet rundt finansielle transaksjoner.

Land-for-land-rapportering er en måte å skape mer åpenhet på. Det innebærer at konserner med mange selskaper må rapportere informasjon om fortjeneste, skatt og ansatte for hvert land de opererer i.

Slike opplysninger avdekker hvor stor verdiskapning som skjer, og viser om selskapene skatter i de landene de opererer.

Voldnes tror flere vil stille seg bak kravet om åpenhet hvis de får vite hva som foregår.

– Gjennom kompliserte selskapsstrukturer ender fellesskapets midler opp på privat konto i skatteparadis. Dette har vi mange eksempler på, og til og med offentlige bevilgninger ment til å drive privat barnehage har endt i skatteparadis, sa hun.

Norge i særstilling

Norge er i en særstilling med sin store oljeformue, og Voldnes oppfordrer regjeringen til å være seg sitt ansvar bevisst.

Roger Schjerva, statssekretær i Finansdepartementet, deltok også på konferansen. Han benyttet anledningen til å minne om hva regjeringen har gjort på området i forbindelse med handlingsplanen mot økonomisk kriminalitet som ble lansert i mars i fjor.

– Hovedmålet med planen er at den samlede innsatsen mot økonomisk kriminalitet skal bli bedre, mer effektiv og mer synlig, sa Schjerva.

Han sa videre at regjeringen skal bry seg om kapitalflukt av to grunner. Fornuft og moral.

– Skatt er sivilisasjon. Vi kan være uenige om hvor mye av oppgavene som skal gjøres i fellesskap og hvor mye skatteinntekter som trengs, men skatt er fornuftig, sa han.

Han fortsatte med å si at hvis et land vil ha infrastruktur, utdanna arbeidskraft og sosialt sikkerhetsnett, så er det moralsk riktig å betale for det og ikke skyve regninga over på andre.

Politiske forskjeller

Schjerva benyttet samtidig anledningen til å kritisere høyresidens holdning til skatteparadiser.

– Det er i utgangspunktet tverrpolitisk enighet om at skatt er fornuftig, men likevel ser vi at høyresiden unnskylder skatteunndragelser, sa Schjerva og siktet til blant annet uttalelsene fra skatt- og avgiftspolitisk talsmann i Fremskrittspartiet og medlem i Stortingets finanskomité, Gjermund Hagesæter. Han har uttalt at skatteparadiser spiller en fornuftig rolle, og at skattene i Norge ville vært høyere uten skatteparadiser.

– Dette er feil. Slike utsagn kan legitimere de som vurderer å gjøre noe galt. Dessuten ville våre skatter og avgifter vært lavere hvis alle hadde betalt skatt, påpekte Schjerva.

Fagforbundets samfunnsøkonomiske leder lot ikke Schjerven slippe unna bare ved å påpeke uenigheter med opposisjonen.

– Planer er vel og bra. Handling er noe annet, sa hun.

Norge har forpliktet seg til å innføre land-for-land-rapportering innen 1. januar 2014. Voldnes mener regjeringen kun har bundet seg til en lettere versjon av rapporteringen, og at regjeringen kunne valgt en utvidet land-for-land-rapportering, som virkelig ville vært med på å bidra til åpenhet rundt kapitalstrømmer.

– Åpenhet får vi først når det blir synliggjort hvor mye som produseres i hvert enkelt land, med inntekter og kostnader. Et slikt forslag er forelagt EU og Finansdepartementet i Norge av organisasjonen Publish What You Pay (PWYP), sa Voldnes.

– Det blir krav om land-for-land-rapportering i regnskapslovgivningen. Den kommer kanskje ikke til å gå dypt nok. Da får vi bygge videre og forsterke denne, responderte Schjerva.

MEST LEST:
Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Vaskeriansatte får et generelt årlig tillegg på nesten 2500 kroner etter årets lønnsforhandlinger. Bildet viser Karmjit Kaur, vaskeriansatt ved Nor Tekstil i Drammen.

Arkivfoto: Ole Palmstrøm

De vasker tøy for sykehus og sykehjem – nå får de 1000 kroner mer i lønnstillegg enn helsearbeiderne

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy