Vil styrke barne- og ungdomsarbeiderfaget

Fagforbundet går i dybden på barne- og ungdomsarbeiderfaget for å styrke status og anerkjenne kompetansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En henvendelse fra et medlem fikk Seksjon kirke, kultur og oppvekst (SKKO) til å se nærmere på dagens utdanning og mulig­hetene for å styrke barne- og ungdomsarbeiderfaget i forhold til de behovene som fins i barnehager, skoler og innenfor ungdommers fritidstilbud.

Medlemmet ønsket en utdanning med større fokus på de eldste barna i barnehagen, som igjen vil bidra til å styrke kompetansen for assistenter i barnehagen.

– Dette ble en styremøtesak, og vi satte ned en arbeidsgruppe hvor jeg sitter som leder, sier May Britt Sundal i SKKO-styret.

Fra generalister

Sundal forteller at de underveis i arbeidet snakket med mange mennesker for å få oversikt og innspill.

– Vi ville ha kunnskap om elementene i faget, og lære mer om fagopplæring.

Derfor har de vært i kontakt med Utdanningsdirektoratet, Fagopplæringen i Trondheim, lærlinger og Kunnskapsdepartementet.

– Da utdanningen begynte, var det generalister som ble utdannet, og ikke spesialister. Faget har formet seg gjennom de årene som har gått siden oppstart.

Savner bedre veiledning

Sundal forteller at de har snakket med elever på VgII for å høre hvilke inntrykk de sitter med, og hva de bør jobbe mer med.

De fleste syntes faget var spennende, men alt var ikke godt nok. De savnet mer informasjon om hva faget går ut på før de begynte, og skulle ønsket at veilederne hadde bedre kunnskap om faget.

– Dessuten savnet de mer kunnskap om ungdom. De opplevde at det var for mye barnehagefaglig. Felles var at de opplevde læreplanene som spennende.

Usynlige

Svaret fra elevene har satt arbeidsgruppa på tanken om hvem yrkesfaglærerne er, og hvilken kompetanse de sitter på. Sundal sier at det ofte er førskolelærere som har grunnopplæringen for pedagoger. De ønsker at flere med forankring i eget fag kommer inn på undervisningssiden.

Den største utfordringen for Bua-faget er anerkjennelse og å bli synliggjort som praktisk pedagogisk arbeidstaker.

– Barne- og ungdomsarbeiderne har mye god kompetanse. Da er det en utfordring at vi ikke en gang blir titulert. Det fins flere steder hvor vi heter assi­stenter, sier Sundal.

Powered by Labrador CMS