torgny.hasaas@lomedia.no
Trondheimskonferansen samler siste helga i januar hvert år rundt 600 faglige tillitsvalgte til politiske diskusjoner fra fredag kveld til søndag middag. I år var det Rolv Rynning Hanssen fra Fagforbundet som innledet først.
Rynning Hansen som de siste fem årene har jobbet for Public Sector International, internasjonalen for offentlig ansatte, tegnet et bilde hvor flere av de nye jobbene i verden utgjør en ny type jobber. Jobber som på engelsk kalles «precarious work».
Sterkt voksende
Dette er jobber som ikke gir deg god nok lønn til å overleve, med svært usikre og uklare ansettelsesforhold, manglende sosial beskyttelse og sosiale ytelser og en situasjon hvor det nesten er umulig å fagorganisere seg.
En norsk oversettelse av «precarious» er «utrygg». Det begrepet som Rynning Hanssen finner nærmest på norsk, er løsarbeid.
Denne typen ansettelser er sterkt voksende over hele verden.
Årsaken til dette er at globaliseringen har åpne nye muligheter for å utnytte ulikheter mellom de ulike landene. Målet er profittmaksimering og metoden er å fjerne fagforeningenes innflytelse.
– Dette er ikke bare et u-landsfenomen. I EU har det vært en voldsom økning i antall midlertidig ansatte. Fra 1985 til 2007 har andelen ansatte på midlertidige kontrakter økt med 115 prosent, sa Hanssen.
Kjønnsperspektiv
Denne typen ansettelser har også et kjønnsperspektiv.
– Kvinner er mest utsatt for slikt arbeid. I Spania er en tredjedel av kvinner ansatt på korttidskontrakter. I Sør-Korea er to av tre kvinnelige arbeidere på «precarious» kontrakter. Snittlønna er på 40 prosent av menns, sa han.
Han mente at etter 2. verdenskrig ble det inngått et internasjonalt klassekompromiss i den vestlige verden. Kapitalistene skulle dele profitten med arbeiderne mot at arbeiderklassen sluttet å utfordre det kapitalistiske systemet. Staten skulle regulere fortjenesten i markedet med progressiv skattlegging og velferdsordninger.
– Dette kompromisset er i ferd med å bryte sammen og «precarious work» er en del av dette bildet.
Hanssen stilte noen tankevekkende spørsmål til salen fylt av veletablerte faglige tillitsvalgte.
– Er det i ferd med å etableres en ny klasse, under proletariatet prekariatet?
– Trekker vi stigen opp stigen etter oss. Fagbevegelsen beskytter våre egne medlemmene og lar ungdommen, potensielle medlemmer, i stikka?
– Vil prekariatet vokse og bli toneangivende?
TROR PÅ NESTE GENERASJON: Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell. - Det nytter ikke å endre de som allerede er der ute. Vi må gripe fatt i de som er under utdanning og sørge for at de får den kompetansen som trengs.
Anita Arntzen
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
HYLLET FOR ÅPENHET: F.v. Hjelpepleier Elisabeth Andersson, og sykepleierne Svanhild Furre Johannessen og Linda Hellesø fikk Flaviusprisen under Åpenhetsseminaret på Pressens Hus i Oslo torsdag 21. september.
Marte Bjerke
– Det er ingen naturlov at Arbeiderpartiet bare kan ta noen grep og bli største parti igjen. Men det er heller ingen naturlov at partiet skal gjøre dårlige valg, sier partisekretær Kjersti Stenseng. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Helse- og sosialtjenester, samt undervisning, sto for drøye 55 prosent av nedgangen i antall jobber.
Frøydis Falch Urbye