Stafett for nødhjelp til syriske flyktninger
Tre millioner syrere lever i en prekær matkrise. En halv million har flyktet til nabolandene. Behovet for humanitær hjelp er presserende.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag ettermiddag startet Norsk Folkehjelp stafett for nødhjelpspakker til syriske flyktninger. Fagforbundets leder, Jan Davidsen, tok imot den symbolske stafettpakka fra generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.
Fagforbundet gir nødhjelpspakker for 200.000 kroner til Norsk Folkehjelp, og sender stafettpakka videre til Handel og Kontor.
Mat for én måned
Norsk Folkehjelp startet stafetten i Fagforbundet. Nødhjelpspakkene koster 300 kroner per stykk. En pakke siker en familie på fem mat i én måned.
– I første omgang vil pakkene deles ut til flyktninger som har tatt seg over grensa til Libanon og Irak. I tillegg planlegger vi en snarlig operasjon inn i Syria, sier Liv Tørres.
FN anslår at tallet på syriske flyktinger i nabolandene vil passere 700.000 før nyttår. Samtidig anslås tallet på internt fordrevne etter kamphandlinger i Syria til 1,5 million mennesker.
Stafetten går
– Vi oppfordrer både andre forbund og våre egne fagforeninger til å ta imot stafettpinnen og kjøpe nødhjelpspakker, sier Jan Davidsen.
Syria mistet internasjonal oppmerksomhet da Gaza-konflikten blusset opp igjen. Samtidig øket flyktningestrømmen, og de eksisterende palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Beirut, har tatt imot titusener av nye flyktninger.
– Norsk Folkehjelp har allerede delt ut 1300 nødhjelpspakker i Libanon, opplyser Tørres.
Skremmende fastlåst
Selv om fokuset settes på den prekære humanitære situasjonen nå, så understreker både Davidsen og Tørres at konflikten er først og fremst er politisk.
– Å gi humanitær hjelp er en liten dråpe i det hele, men mange nok dråper i havet utgjør en forskjell, sier Jan Davidsen.
Han er skremt over hvordan konfliktene skaper større grobunn for rasisme og ytterliggående holdninger langt utenfor konfliktområdet.
– Vi må ta mer ansvar som individer og organisasjoner, både her hjemme og ute, repliserer Tørres.