Stafett for nødhjelp til syriske flyktninger

Tre millioner syrere lever i en prekær matkrise. En halv million har flyktet til nabolandene. Behovet for humanitær hjelp er presserende.

2012112214164420131216210135

ola.tommeras@fagforbundet.no

Torsdag ettermiddag startet Norsk Folkehjelp stafett for nødhjelpspakker til syriske flyktninger. Fagforbundets leder, Jan Davidsen, tok imot den symbolske stafettpakka fra generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres.

Fagforbundet gir nødhjelpspakker for 200.000 kroner til Norsk Folkehjelp, og sender stafettpakka videre til Handel og Kontor.

Mat for én måned

Norsk Folkehjelp startet stafetten i Fagforbundet. Nødhjelpspakkene koster 300 kroner per stykk. En pakke siker en familie på fem mat i én måned.

– I første omgang vil pakkene deles ut til flyktninger som har tatt seg over grensa til Libanon og Irak. I tillegg planlegger vi en snarlig operasjon inn i Syria, sier Liv Tørres.

FN anslår at tallet på syriske flyktinger i nabolandene vil passere 700.000 før nyttår. Samtidig anslås tallet på internt fordrevne etter kamphandlinger i Syria til 1,5 million mennesker.

Stafetten går

– Vi oppfordrer både andre forbund og våre egne fagforeninger til å ta imot stafettpinnen og kjøpe nødhjelpspakker, sier Jan Davidsen.

Syria mistet internasjonal oppmerksomhet da Gaza-konflikten blusset opp igjen. Samtidig øket flyktningestrømmen, og de eksisterende palestinske flyktningleirene Sabra og Shatila i Beirut, har tatt imot titusener av nye flyktninger.

– Norsk Folkehjelp har allerede delt ut 1300 nødhjelpspakker i Libanon, opplyser Tørres.

Skremmende fastlåst

Selv om fokuset settes på den prekære humanitære situasjonen nå, så understreker både Davidsen og Tørres at konflikten er først og fremst er politisk.

– Å gi humanitær hjelp er en liten dråpe i det hele, men mange nok dråper i havet utgjør en forskjell, sier Jan Davidsen.

Han er skremt over hvordan konfliktene skaper større grobunn for rasisme og ytterliggående holdninger langt utenfor konfliktområdet.

– Vi må ta mer ansvar som individer og organisasjoner, både her hjemme og ute, repliserer Tørres.

Her kan du kjøpe nødhjelpspakker i Norsk Folkehjelp.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy