JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bygge eller selge landet?

Ungdomsorganisasjonene til de rødgrønne partiene var samlet på en historisk konferanse på Sørmarka denne uka.

2012112313371820131216210231

per.flakstad@fagforbundet.no

Konferansen resulterte i uttalelsen «Bygge eller selge landet?» Ungdomsorganisasjonene vil være med å slåss for gode fellesskapsløsninger for alle og en sterk velferdsstat. De vil kjempe mot høyrekreftenes ideologiske trang til å privatisere og selge ut våre felles verdier. Valget står mellom å bygge eller selge landet. For oss er valget enkelt, heter det i uttalelsen.

Les hele uttalelsen her.

Historisk

Det er første gang AUF, Senterungdommen og Sosialistisk Ungdom var samlet til en felles konferanse. Initiativtaker var Fagforbundet Ungdom.

Regjeringspartiene viste at de satte pris på initiativet. Fra Arbeiderpartiet kom arbeidsminister Anniken Huitfeldt, mens partilederne Audun Lysbakken og Liv Signe Navarsete kom fra SV og Senterpartiet. Fagforbundets leder, Jan Davidsen var også en av innlederne.

Alle var opptatt av forskjellen på Norge og de kriserammede landene Europa, og de understreket at dette ikke er tilfeldig, men et resultat av viktige politiske veivalg som den rødgrønne regjeringen har tatt de siste sju årene.

De understreket også at det velferdssamfunnet som er bygget opp i Norge gjennom over hundre år ikke har kommet av seg selv, men gjennom politisk kamp, ofte mot høyrekreftenes vilje.

Politiske valg

– Norge er av mange kåret til et av verdens beste land å bo i, og det er fordi vi har en sunn blandingsøkonomi der privat sektor skaper verdier som blir fordelt gjennom en offentlig demokrati, sa Jan Davidsen, som tok ungdommene med tilbake til 1837 da formannskapslovene ble vedtatt i Norge.

– Gjennom den loven fikk vi et lokalt folkestyre. Vi fikk inn sunt folkevett som motmakt til futen og presten. Mange av de store reformene i Norge har hatt et lokalt utgangspunkt, og det viser hvor viktig det er å engasjere seg lokalt, selv i de store og globale spørsmålene, sa Davidsen.

Må mobilisere ungdommen

Huitfeldt, Lysbakken og Navarsete brukte anledningen til å tyvstarte valgkampen foran neste års stortingsvalg:

– Jeg har rett og slett veldig lyst til å sette norgesrekord ved å være med i den regjeringen som har sittet lengst, sa Huitfeldt. Men da må vi vinne valget, fortsatte hun, og advarte mot et resultat som gjør at Høyre og Fremskrittspartiet får regjeringsmakt.

– Vi har vist at vi kan møte vanskelige tider og tunge trender med bevisste politiske tiltak som gjør at folk flest i Norge ikke merker så godt krisen i Europa.. Det er den veien vi må fortsette å følge, også etter valget i 2013. men da må vi vinne valget, og her trenger vi hjelp fra dere. Hjelp oss å mobilisere ungdommen, for jeg tror det er blant dem vi enten vinner eller taper valget, sa Audun Lysbakken.

– Dere inspirerer oss, og kommer med nye ideer som presser moderpartiene. Det er bra. Og dere bidrar til å rekruttere ungdom inn i politikken, det er kjempebra!, sa Liv Signe Navarsete.

– Jeg gleder meg til å vise Siv (Jensen) og Erna (solberg) den entusiasmen vi skal mobilisere sammen og som skal gjøre at vi vinner valget, fortsatte hun.

Skjebnetid

– Vi møtes i en skjebnetid. Vi kan bli den første generasjonen siden annen verdenskrig som overleverer et dårligere arbeidsliv til våre barn enn vi selv mottak fra vår foreldregenerasjon, sa AUF-leder Eskil Pedersen.

– Vi har en generasjon ute i Europa som som er i ferd med å miste framtidshåpet, og resultatet er en farlig framveskt av totalitære og nynazistiske krefter som vi for noen år siden ikke trodde var mulig.

– Dette må vi stå sammen om å bekjempe, sa han

Sandra Nygård Borch fra Senterungdommen var spesielt opptatt av lokaldemokratiet og en politikk som ikke fører til av bygde-Norge avfolkes, slik som mange andre steder.

– Jeg har hørt Frp si at de ikke vil bygge veier i grisgrendte strøk i Norge. Da blir det ikke mange nye veier, for Norge består jo i hovedsak av grisgrendte strøk.

– Det sier også litt om levestandarden vår at vi lager store diskusjoner om tollen på myke og harde oster, mens andre land i Europa må diskutere sine store og alvorlige økonomiske utfordringer, sa hun.

– Høyrekreftene i Norge ber om mandat til å føre den politikken som har ført folk flest i mange Europeiske land ut i elendighet. Det må vi bekjempe i neste års valg, sa Andreas Halse fra Sosialistisk Ungdom.

Mobiliser hjemmesitterne

Nestleder i Fagforbundet Ungdom, Christina Beck Jørgensen minnet om hvilke endringer vi fikk med den rødgrønne regjeringen i 2005.

– Blant annet reverserte den endringene i arbeidsmiljøloven som de borgerlige hadde fått vedtatt. Dermed ble det ikke tillatt å ansette ungdom på midlertidige kontrakter i årevis.

Hun minnet også om en av valgets store utfordringer, nemlig hjemmesitterne.

– La oss mobilisere våre venner og bekjente. Ta med dere minst tre venner og få dem til å stemme. Det kan være nettopp de velgerne som utgjør tungen på vektskåla, mente hun.

Arbeidsfordeling

Høyrepartiene har hatt en forsprang på de rødgrønne regjeringspartiene i de siste meningsmålingene, men Eskil Pedersen minnet om at det fortsatt er mange måneder til valget.

– Vi har hatt en grei arbeidsfordeling med høyrepartiene: De vinner meningsmålingene, og vi vinner valgene. Vi kan gjerne fortsette sånn, sa han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy