Nytt IA-verktøy for tillitsvalgte

Idébanken presenterte i dag et temahefte som skal hjelpe tillitsvalgte med pådriverrollen for et inkluderende arbeidsliv.

2012020813485320131216182010

nina.sandaas@lomedia.no

I den nye samarbeidsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) har tillitsvalgte før første gang fått formell status som en likeverdig avtalepart. Det er en rolle som forplikter, fra forebyggende HMS-arbeid til holdningsskaper og støtte for den enkelte. Ifølge fagansvarlig Anne-Grete Martinussen i Idébanken er det avgjørende at de tillitsvalgte er med i IA-arbeidet som avtalepart.

– Men partene må ville det og gjøre det, ikke bare skrive under en avtale. Over 500 virksomheter har gjort det og mange lykkes med å få et lavere sykefravær. Heftet har de gode eksemplene.

Gir resultater

Jan-Erik Støstad, statssekretær i Arbeidsdepartementet, var til stede under presentasjonen av det nye IA-verktøyet. Ifølge Støstad gir IA-avtalen nå resultater i form av lavere sykefravær, som i første omgang handler om den enkelte og deretter om samfunnsøkonomi. Det kreves et systematisk og langsiktig arbeid ute i virksomhetene for å dette til.

Statssekretæren snakket varmt om de tillitsvalgtes rolle som blir stadig viktigere i den norske modellen. Blant annet vil regjeringen gi dem innsynsrett i lønns- og arbeidsvilkår for å motvirke sosial dumping.

– Tillitsvalgte fortjener økt oppmerksomhet og økt status. De er en undervurdert ressurs i samfunnslivet. Desto mer gledelig er det at Idébanken nå har løftet fram deres rolle som er forsterket i IA-avtalen. Idébanken sprer de gode eksemplene som har vist at trepartssamarbeid gir resultater, sa Jan-Erik Støstad.

– Les mer: IA-avtalen fra 2001 til i dag - kort oppsummert

LO-glede

Fra LOs side kvitterte LO-sekretær Trine Lise Sundnes med å framholde at ikke mange land har den holdningen til tillitsvalgte. Det gledet henne at Idébanken på eget initiativ har laget heftet – det er ikke ofte at det skjer utenfor fagbevegelsen, ifølge Sundnes.

–Som tillitsvalgte trenger vi stadig påfyll i arbeidet med IA-avtalen. Vi trenger mer bryning mellom tillitsvalgte og vernombud. Idébanken samler de gode erfaringene, slik at vi kan lære av dem og utvikle gode løsninger lokalt, sa Trine Lise Sundnes.

Det er viktig å ta inn over seg at i kjølvannet av hver god løsning finnes mange saker som ikke finner en løsning, minnet hun om. Det er folk sliter med å bli hørt, inkludert og bli en del av fellesskapet.

– Les mer: Nettressurser om IA-arbeidet

Frykter amerikanisering

Stein Stugu, mangeårig tillitsvalgt i Orkla og nå rådgiver i De Facto kunnskapssenter for fagorganiserte, hevet en advarende finger. Stugu har skrevet kapitlet i heftet som handler om den norske modellen og partssamarbeidet.

–Den norske modellen er ingen selvfølge. Vi ser at amerikanskinspirert ledelse, nye organisasjonsformer i arbeidslivet og store forskjeller også i Norge er på frammarsj. Alt dette har betydning for utviklingen av de tillitsvalgtes rolle over tid.

I bransjer med lav organisasjonsgrad er det lite vilje til å inngå IA-avtaler, viser en undersøkelse De Facto har gjort. Men hvis ledelsen er innstilt på avtale, er det helt avgjørende at de tillitsvalgte må inn i prosessen å tidlig som mulig for å bidra med å utvikle redskap og mål, understreket Stein Stugu.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Første kull: Wenche Kallerud (f.v.), Eirik Øye Heintz, Sszilvia Beck og Quesna Basney er i gang med fagskolens nye studietilbud, kirurgisk virksomhet.

Karin Svendsen

Nytt fagskoletilbud: Snart kan disse helsefagarbeiderne jobbe sammen med kirurgene

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy