karin.svendsen@fagforbundet.no
– Hjelpepleierne ved Vestre Viken er fratatt arbeidsoppgaver som for eksempel å gi insulin, måle blodsukker, dele ut ferdig doserte medikamenter og sette klyster, forteller Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet.
Bevisst strategi
Vestre Viken helseforetak på Ringerike i Buskerud er ifølge Skoghaug bare ett av mange eksempler på sykehus hvor hjelpepleierne blir fratatt oppgaver for dermed å bli overflødiggjort.
Skoghaug, som selv er sykepleier og leder av Fagforbundets sykepleiernettverk, mener dette er en bevisst strategi fra en del sykepleiere. Noen ledere og mellomledere ønsker ifølge Skoghaug å redusere antall hjelpepleierstillinger i spesialisthelsetjenesten slik at de kan bli erstattet av sykepleierstillinger.
– Hjelpepleierne har tradisjonelt hatt viktige arbeidsoppgaver på sykehusene, sier Sissel M. Skoghaug, som selv har erfaring som avdelingsleder og enhetsleder.
Tall fra arbeidsgiverorganisasjonen Spekter viser at antall helsefagarbeiderårsverk i sykehus har gått ned med over 4000 fra 2002 til 2011. I samme periode har antall årsverk for sykepleiere steget med nesten 5400.
Vanskelig å rekruttere
Til NRK Østlandssendingen tirsdag uttrykte hun bekymring for rekrutteringen til helsearbeiderfaget.
– Sammen med Helsedirektoratet og Spekter arbeider Fagforbundet aktivt for at flere unge skal velge å utdanne seg til helsefagarbeidere. Når stadig flere ansatte føler seg trakassert på arbeidsplassen, undergraver det innsatsen for økt rekruttering, sier Skoghaug.
Ifølge Statistisk sentralbyrå kan norsk helsevesen mangle 57.000 helsefagarbeiderårsverk og 27.000 sykepleierårsverk i 2035. Helsedirektoratet har som mål å utdanne 4500 nye helsefagarbeidere årlig. De siste årene har resultatet ligget på om lag 2000 nyutdannete helsefagarbeidere – altså mindre enn halvparten av målsetninga.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold