– Svært gledelig med norsk Palestina-støtte

– Fagforbundet og LO har lenge krevd at den norske regjeringen støtter palestinernes forsøk på å få status som observatørland i FN. Derfor er det svært gledelig at Norge gjør dette i morgendagens avstemning, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

2012112812245620131216210512

per.flakstad@fagforbundet.no

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge vil støtte palestinerne når de nå ber FNs hovedforsamling om å oppgradere dem til observatørstat.

- Balansert og fornuftig

– Vi mener det er riktig å støtte dem, og det er mange europeiske land som kommer til å gjøre det samme, sier Barth Eide til NRK.

Han sier Norge har gitt palestinerne klare råd om hva forslagsteksten bør inneholde, og mener forslaget som president Mahmoud Abbas fremmer i morgen er balansert og fornuftig, og følger de kriteriene Norge har satt for å støtte det.

Utenriksministeren mener en observatørstatus kan gi en drivkraft til å få i gang forhandlinger, og at summen av alt som har skjedd den siste tiden kan tvinge fram en prosess.

– Det betyr ikke at palestinerne blir et fullt medlem, men de får nå anledning til å legge fram egne forslag, og trenger ikke andre land til å legge fram forslag for dem, sier Barth Eide til TV 2.

- Selvstendighet en forutsetning

– Forutsetningen for å få til en varlig fredsløsning i området er at palestinerne får en selvstendighet og grunnlag for å danne en palestinsk stat. Derfor vil status som observatørland i FN være et viktig skritt i riktig retning. Det er en anerkjennelse fra verdenssamfunnet, sier Stein Guldbrandsen.

– Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett og anerkjent. Dette handler om rettigheter i en situasjon der palestinernes rettigheter systematisk blir undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten diskuteres, sanksjoneres og skapes, sier SVs utenrikspolitiske talsperson, Snorre Valen, til NRK.

– Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, legger han til.

- Betyr Oslo-avtalens død

Regjeringen følger dermed ikke oppfordringen fra Israels Oslo-ambassadør Naim Araidi om å stemme imot at palestinerne får status som observatørland.

– Det er et paradoks hvis Norge, landet bak Oslo-avtalen, støtter palestinernes forsøk på å skaffe seg oppgradert status i FN, mener ambassadøren, ifølge VG.

– Resultatet vil bli katastrofalt. Hvis palestinere og nordmenn ikke lenger føler seg forpliktet av Oslo-avtalen, betyr det at avtalen er død. Palestinerne vil ikke dra noen fordeler av dette. Det eneste de vil oppnå er å kunne trekke israelske ledere for retten i Haag, sier han.

Også talspersoner fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har uttalt seg kritisk til Norges palestinastøtte.

Har allerede observatørstatus

FNs hovedforsamling vedtok allerede i 1974 at Palestina skulle ha observatørstatus, men ikke som stat. I dag er det kun Vatikanstaten som har status som observatørland i FN.

Av FNs 193 medlemsstater, har 131 land til nå formelt anerkjent Palestina som en uavhengig stat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy