per.flakstad@fagforbundet.no
Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge vil støtte palestinerne når de nå ber FNs hovedforsamling om å oppgradere dem til observatørstat.
- Balansert og fornuftig
– Vi mener det er riktig å støtte dem, og det er mange europeiske land som kommer til å gjøre det samme, sier Barth Eide til NRK.
Han sier Norge har gitt palestinerne klare råd om hva forslagsteksten bør inneholde, og mener forslaget som president Mahmoud Abbas fremmer i morgen er balansert og fornuftig, og følger de kriteriene Norge har satt for å støtte det.
Utenriksministeren mener en observatørstatus kan gi en drivkraft til å få i gang forhandlinger, og at summen av alt som har skjedd den siste tiden kan tvinge fram en prosess.
– Det betyr ikke at palestinerne blir et fullt medlem, men de får nå anledning til å legge fram egne forslag, og trenger ikke andre land til å legge fram forslag for dem, sier Barth Eide til TV 2.
- Selvstendighet en forutsetning
– Forutsetningen for å få til en varlig fredsløsning i området er at palestinerne får en selvstendighet og grunnlag for å danne en palestinsk stat. Derfor vil status som observatørland i FN være et viktig skritt i riktig retning. Det er en anerkjennelse fra verdenssamfunnet, sier Stein Guldbrandsen.
– Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett og anerkjent. Dette handler om rettigheter i en situasjon der palestinernes rettigheter systematisk blir undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten diskuteres, sanksjoneres og skapes, sier SVs utenrikspolitiske talsperson, Snorre Valen, til NRK.
– Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, legger han til.
- Betyr Oslo-avtalens død
Regjeringen følger dermed ikke oppfordringen fra Israels Oslo-ambassadør Naim Araidi om å stemme imot at palestinerne får status som observatørland.
– Det er et paradoks hvis Norge, landet bak Oslo-avtalen, støtter palestinernes forsøk på å skaffe seg oppgradert status i FN, mener ambassadøren, ifølge VG.
– Resultatet vil bli katastrofalt. Hvis palestinere og nordmenn ikke lenger føler seg forpliktet av Oslo-avtalen, betyr det at avtalen er død. Palestinerne vil ikke dra noen fordeler av dette. Det eneste de vil oppnå er å kunne trekke israelske ledere for retten i Haag, sier han.
Også talspersoner fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har uttalt seg kritisk til Norges palestinastøtte.
Har allerede observatørstatus
FNs hovedforsamling vedtok allerede i 1974 at Palestina skulle ha observatørstatus, men ikke som stat. I dag er det kun Vatikanstaten som har status som observatørland i FN.
Av FNs 193 medlemsstater, har 131 land til nå formelt anerkjent Palestina som en uavhengig stat.
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Marte Bjerke
GIR IKKE OPP: – Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier Ina Libak. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
SKUFFET: Anne Kallset er svært skuffet over at arbeids- og inkluderingsdepartementet har brukt så lang tid på å følge opp stortingets vedtak om å gjennomgå regelverket som fører til at folk havner i uførefella.
Ole Martin Wold