JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Svært gledelig med norsk Palestina-støtte

– Fagforbundet og LO har lenge krevd at den norske regjeringen støtter palestinernes forsøk på å få status som observatørland i FN. Derfor er det svært gledelig at Norge gjør dette i morgendagens avstemning, sier Stein Guldbrandsen i Fagforbundets politiske ledelse.

2012112812245620131216210512

per.flakstad@fagforbundet.no

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at Norge vil støtte palestinerne når de nå ber FNs hovedforsamling om å oppgradere dem til observatørstat.

- Balansert og fornuftig

– Vi mener det er riktig å støtte dem, og det er mange europeiske land som kommer til å gjøre det samme, sier Barth Eide til NRK.

Han sier Norge har gitt palestinerne klare råd om hva forslagsteksten bør inneholde, og mener forslaget som president Mahmoud Abbas fremmer i morgen er balansert og fornuftig, og følger de kriteriene Norge har satt for å støtte det.

Utenriksministeren mener en observatørstatus kan gi en drivkraft til å få i gang forhandlinger, og at summen av alt som har skjedd den siste tiden kan tvinge fram en prosess.

– Det betyr ikke at palestinerne blir et fullt medlem, men de får nå anledning til å legge fram egne forslag, og trenger ikke andre land til å legge fram forslag for dem, sier Barth Eide til TV 2.

- Selvstendighet en forutsetning

– Forutsetningen for å få til en varlig fredsløsning i området er at palestinerne får en selvstendighet og grunnlag for å danne en palestinsk stat. Derfor vil status som observatørland i FN være et viktig skritt i riktig retning. Det er en anerkjennelse fra verdenssamfunnet, sier Stein Guldbrandsen.

– Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett og anerkjent. Dette handler om rettigheter i en situasjon der palestinernes rettigheter systematisk blir undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten diskuteres, sanksjoneres og skapes, sier SVs utenrikspolitiske talsperson, Snorre Valen, til NRK.

– Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, legger han til.

- Betyr Oslo-avtalens død

Regjeringen følger dermed ikke oppfordringen fra Israels Oslo-ambassadør Naim Araidi om å stemme imot at palestinerne får status som observatørland.

– Det er et paradoks hvis Norge, landet bak Oslo-avtalen, støtter palestinernes forsøk på å skaffe seg oppgradert status i FN, mener ambassadøren, ifølge VG.

– Resultatet vil bli katastrofalt. Hvis palestinere og nordmenn ikke lenger føler seg forpliktet av Oslo-avtalen, betyr det at avtalen er død. Palestinerne vil ikke dra noen fordeler av dette. Det eneste de vil oppnå er å kunne trekke israelske ledere for retten i Haag, sier han.

Også talspersoner fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har uttalt seg kritisk til Norges palestinastøtte.

Har allerede observatørstatus

FNs hovedforsamling vedtok allerede i 1974 at Palestina skulle ha observatørstatus, men ikke som stat. I dag er det kun Vatikanstaten som har status som observatørland i FN.

Av FNs 193 medlemsstater, har 131 land til nå formelt anerkjent Palestina som en uavhengig stat.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy