JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helsefagarbeiderne har en viktig rolle i framtidas sykehus

Nedgangen i antall helsefagarbeidere i sykehusene har ifølge Spekter stagnert. – Det er en villet politikk, sier Anne-Kari Bratten. I en kommentar til de siste dagers oppslag om utfrysing av helsefagarbeidere, sier hun at helsefagarbeiderne er en selvfølgelig del av arbeidsstokken ved norske sykehus.

2012112909393520131216210553

karin.svendsen@fagforbundet.no

– Det er rett og slett uakseptabelt å frata ansatte oppgaver uten en begrunnelse, sier Anne-Kari Bratten, viseadministrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter.

Bratten understreker at hun og Spekter ikke tar stilling til hva som skjer på hvert enkelt sykehus, og at hun uttaler seg generelt. Men hun legger til at hvis historien fra Vestre Viken er riktig beskrevet, så er det ikke akseptabelt.

– Slik gjør vi det ikke i norsk arbeidsliv. Hvis Fagforbundets medlemmer på et sykehus føler de blir fratatt oppgaver i den hensikt å bli fryst ut, kan tillitsvalgte med bakgrunn i Hovedavtalen, ta det opp med den aktuelle sykehusdirektøren.

Oppgavene avgjør

– Sett at det er tilfelle at helsefagarbeidere ikke lenger kan sette klyster ved Vestre Viken eller et annet sykehus, er det etter din mening en heldig avgjørelse?

– Jeg syns man må tilpasse kompetansen til hver enkelt arbeidsoppgave. Hvis den kompetansen en helsefagarbeider har, er tilstrekkelig til å sette klyster, virker det unødvendig at en sykepleier skal gjøre det, svarer Anne-Kari Bratten.

Men hun legger til at det kan tenkes at det på enkelte avdelinger ikke er nok arbeidsoppgaver for en hel helsefagarbeiderstilling. I slike tilfeller mener hun det kan være fornuftig å erstatte helsefagarbeiderstillingen med en sykepleierstilling.

– Det er ikke alltid klokt å omgjøre en helsefagarbeiderstilling til en sykepleierstilling eller omvendt. Men det er heller ikke alltid klokt å la det være, sier Bratten.

Plass for helsefagarbeidere

Anne-Kari Bratten minner om at Spekter og Fagforbundet har inngått en avtale om å arbeide for å få flere lærlinger i helsearbeiderfaget inn i sykehusene.

– Det målet er trygt forankret hos direktørene i alle helseforetakene. Vi er enige om at helsefagarbeiderne har en selvfølgelig og viktig rolle på sykehusene framover, sier hun.

Bratten sier Spekter har registrert en nedgang i antall årsverk for helsefagarbeidere i sykehusene, men at tallene for siste år tyder på at denne tendensen har avtatt.

– Det er en gledelig og villet utvikling fra Spekter og sykehusdirektørenes side, understreker hun.

Vedtatte endringer i somatikk og psykiatri

Mens antall årsverk for helsefagarbeidere i somatiske sykehus har gått ned, har antall sykepleiere og leger økt. Anne-Kari Bratten sier det blant annet er en konsekvens av at de pasientene som blir liggende på sykehus nå, har tyngre diagnoser og dermed større behov for spesialisert kompetanse enn tilfellet var for ti år siden.

– I tillegg har antall liggedøgn for utskrivningsklare pasienter nesten halvert etter at samhandlingsreformen ble innført. Det betyr at vi bruker større del av kapasiteten vår på de sykeste pasientene, sier Bratten.

– Innenfor psykisk helsevern har det også vært en politisk og medisinskfaglig villet politikk at færre pasienter skal legges inn og flere tilbys dagbehandling. Dermed blir behovet for helsefagarbeidere mindre, sier hun.

Trenger alle hoder og hender

For Spekters viseadministrerende direktør er ikke det mest interessante spørsmålet hva hver enkelt yrkesgruppe skal gjøre. Hun anser derimot rekruttering av tilstrekkelig mange helsefagarbeidere og sykepleiere som den største utfordringen.

– I stedet for at alle profesjoner skal ri sine kjepphester, håper jeg de kan konsentrere seg om hvilken kompetanse hver enkelt pasient trenger, og spørre seg hvordan de best mulig kan arbeide sammen, sier hun med henvisning til Spekters samarbeid med Fagforbundet om å arbeide for rett person på rett plass.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy