JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå får Arild etterbetalt pensjon

Arbeidsretten har avvist kravet fra KS om å gjenoppta den såkalte reservasjonsdommen fra i fjor. Det betyr at Arild Emilsen (64) i Vestvågøy får etterbetalt, og at mange andre kommuneansatte kan ha krav på høyere pensjon.

2012113013410720131216210710

per.flakstad@fagforbundet.no

– Jeg er veldig glad for at vi er kommet i mål med denne saken, sier Arild Emilsen til Fagbladet.no.

Han var en av dem som av uvitenhet reserverte seg mot kommunens tjenestepensjonsordning på 1970-tallet. Fagforbundet og LO gikk til sak mot Vestvågøy kommune og mot KS med krav om at tre medlemmer skulle vært innmeldt i tjenestepensjonsordningen til tross for at de reserverte seg.

Arbeidsretten slo i fjor fast at kommunen ikke hadde anledning til å la ansatte reservere seg, siden dette var en tariffestet ordning.

KS begjærte etterpå saken gjenopptatt fordi de fant nye dokumenter i sitt arkiv etter at dommen hadde falt. Derfor ble utbetalinger stoppet inntil Arbeidsretten denne uka avgjorte at dommen fra 2011 blir stående.

Kunne gått av før

Skåret i gledet for Arild Emilsen er at han kunne ha gått av med pensjon som 62-åring hvis saken hans hadde blitt avgjort tidligere. Det siste året har brannsjefen i Vestvågøy jobbet i en 37 prosents stilling og hatt permisjon fra resten av stillingen.

– At saken nå er avgjort, betyr at jeg kan få etterbetalt for den tida jeg har vært i permisjon. I tillegg har jeg nå full opptjening i tjenestepensjonsordningen, og det er jeg selvsagt svært fornøyd med, sier han.

Kan gjelde mange

At saken nå er avgjort for de tre i Vestvågøy, kan få konsekvenser for mange andre ansatte og tidligere ansatte i kommuner over hele landet.

– Etter dommen i 2011 begynte vi å undersøke hvor mange som reserverte seg mot tjenestepensjonsordninger på 70-tallet i kommuner der dette var en del av tariffavtalen. Vi har sendt brev til alle landets kommuner og bedt om slike opplysninger, og KS har oppfordret kommunene til å bidra med å finne ut av dette, sier spesialrådgiver Steinar Fuglevåg i Fagforbundet.

Til nå sitter forbundet ifølge Fuglevåg på «noen hundre» navn, men foreløpig er det ikke avklart hvor mange av disse som kan reise økonomiske krav. Det har blant annet med foreldesesfrister å gjøre. Fagforbundet vil nå, etter at dommen fra 2011 blir stående, arbeide videre med å avklare dette.

– I tillegg kan det finnes mange som reserverte seg mot tjenestepensjonsordningene på 70-tallet, og som, uten å være klar over det, har lavere pensjon enn de skulle hatt. Hvis det er noen som lurer på om dette gjelder dem, må de ta kontakt med sin lokale fagforening for å få hjelp til å finne ut om de har krav som kan gi dem høyere pensjon, sier Fuglevåg.

Ugyldige reservasjoner

Kort fortalt dreier saken seg om at mange kommuner innførte tjenestepensjonsordninger for sine ansatte på 70-tallet. Mange steder ble også dette en del av den lokale tariffavtalen. Først i 1996 ble bestemmelsen om kollektiv pensjonsordning tatt inn i hovedtariffavtalen, og gjeldende for alle.

Ifølge Fagforbundet var det mange som fikk lov å reservere seg mot å bli med i tjenestepensjonsordningen da den ble innført på 70-tallet. Siden Arbeidsretten har fastslått at dette var tariffstridig og reservasjonene ugyldige, kan mange tusen mennesker ha et pensjonsgrunnlag som er for lavt. Dermed får de lavere pensjon enn de har krav på, eller de vil få det når de blir pensjonister.

For den enkelte arbeidstaker kan det dreie seg om mange tusen kroner hver måned gjennom hele pensjonisttilværelsen. Samtidig vil det beløpet de skulle ha betalt inn i tjenestepensjonsordningen fratrukket.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy